Afwijking aan de aortaklep

Inhoudstafel
Hartcentrum OLV Aalst - TAVI - Dr. De Bruyne

Wat

Bij een aortaklepafwijking is de klep tussen de linkerkamer en  de aorta vernauwd (stenose) of vertoont ze een lek (insufficiëntie). De bloedsomloop wordt verstoord.

Bij elke hartslag stroomt er bloed vanuit het hart naar de aorta (de grote lichaamsslagader). Dankzij de aortaklep, die tussen de linker hartkamer en de aorta ligt, stroomt dat bloed in de juiste richting: weg van het hart, naar het lichaam toe.

Bij een tekortkoming (insufficiëntie) of een lek van de aortaklep sluit de klep onvoldoende. Belke hartslag - wanneer de klep gesloten is - stroomt er dan bloed terug van de aorta naar de linker hartkamer. Door die terugstroming van bloed naar het hart raakt de bloedsomloop verstoord. Het hart gaat dan automatisch harder pompen om het lichaam toch van voldoende bloed te voorzien. Wanneer deze toestand lang aanhoudt, leidt dit tot hartfalen.

In geval van een vernauwing (stenose) van  de aortaklep opent de klep minder goed. Hierdoor moet het hart zich dus meer inspannen om het bloed door de vernauwde opening te stuwen. Ook bij dit probleem kan na verloop van tijd hartfalen ontstaan.

Oorzaken

Zowel bij een stenose (vernauwing) als bij een insufficiëntie (lek) van de aortaklep is de oorzaak vaak aangeboren. Vaak vertoont de aortaklep dan maar twee in plaats van drie klepblaadjes. Een andere vaak voorkomende oorzaak - zeker bij oudere patiënten - is kalkvorming in de klep. Daardoor gaat de klep minder goed openen of lekken...

Een insufficiëntie van de aortaklep kan ook het gevolg zijn van een ontsteking aan de aortaklep of aan de binnenkant van het hart (endocarditis).

Symptomen

Symptomen bij een aortaklepafwijking zijn onder meer:

  • hartkloppingen
  • drukkende pijn in de borststreek, vaak bij een lichamelijke inspanning
  • oververmoeidheid
  • kortademigheid
  • duizeligheid en bewustzijnsverlies

Gerelateerde behandelingen

  • Mitralisclip

Gerelateerde onderzoeken