Covid-screening

Inhoudstafel

Maak een afspraak

Voor uw geplande opname, ingreep of procedure dient u preventief getest te worden op covid-19. U krijgt hiervoor een afspraak in het OLV Ziekenhuis ongeveer 2 dagen voor de ingreep of procedure.

Ook als u uit een land met code rood komt, kan men u verwijzen naar het OLV Ziekenhuis voor een covid-screening. Dat is ook zo wanneer u in contact bent geweest met een persoon die positief heeft getest op covid-19.

Vanaf begin oktober 2020 is het aantal aanvragen voor covid-screenings gestadig toegenomen. Daarom raden wij u aan om voor uw screening online een afspraak te maken via mynexuzhealth. Download onder het venster met het filmpje de brochure waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd.

Klinisch labo - afspraak maken via mynexuzhealth

Waar vindt u de dienst Bloedafname op Campus Aalst van het OLV?

Waar vindt u ons?

Binnen het OLV Ziekenhuis worden de covid-screenings zoveel mogelijk gecentraliseerd via de dienst Bloedafname op Campus Aalst.

  • Nadat u in de onthaalzone bent ingeschreven aan de kiosk of de inschrijfbalie, neemt u de roltrappen en loopt u de gang helemaal tot op het einde. Net voorbij de cafetaria vindt u de dienst Bloedafname.
  • Heeft u geen symptomen, dan kan u plaats nemen in wachtzaal A
  • Heeft u beperkte symptomen, (lichte hoest of neusloop of keelpijn of smaak/geurverlies) dan kan u plaatsnemen in wachtzaal B.
Hoe verloopt een covid-screening (swab test)?

Hoe verloopt een screening?

  • Bij uw inschrijving aan de kiosk of de inschrijfbalie ontving u een klever met uw identiteitsgegevens. Hou deze bij de hand.
  • Onze medewerker van de dienst Bloedafname zal u enkele vragen stellen, zoals: hebt u de afgelopen dagen een van volgende symptomen gehad: hoesten, niezen, koorts, kortademig, andere ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid...
  • Daarna wordt het staal afgenomen. De verpleegkundige zal u hierbij vragen het hoofd goed naar achteren te plaatsen. Er zal een wisser (zoals een lang wattenstaafje) ingebracht worden in uw neus. Dit doet geen pijn, maar geeft wel een kort, onaangenaam gevoel in de neus en ogen, waardoor u uw neus zal moeten snuiten. Nadien kan u naar huis.

Hoe verneem ik het resultaat?

Als het resultaat positief is, wordt u telefonisch gecontacteerd - meestal binnen de 24u na de staalafname

  • Als de covid-screening werd uitgevoerd in voorbereiding op een ingreep of een onderzoek, zal de behandelende arts beslissen of de ingreep of het onderzoek kan doorgaan met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Het is ook mogelijk dat de ingreep of het onderzoek door hem wordt uitgesteld.
  • Indien de covid-screening om een andere reden werd uitgevoerd, zal uw huisarts/behandelend arts verder bepalen hoe lang u in thuisisolatie dient te gaan. 

Als u negatief test, krijgt u géén telefoon. U kunt via mynexuzhealth uw resultaat bekijken, via mijngezondheid of via de app 'corona-alert' (indien u over een code van de oveheid beschikt). U wordt binnenkort ook via sms geïnformeerd dat u het resultaat van uw test op mynexuzhealth kunt terugvinden: helemaal GDPR-proof!

  • As de covid-screening werd uitgevoerd in voorbereiding op een ingreep of een onderzoek, komt u op het afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis.
  • Indien de covid-screening om een andere reden werd uitgevoerd, zal uw huisarts/behandelend arts u informeren wanneer er een tweede screening is vereist.

Frequently Asked Questions

Kan ik op mij op eigen initiatief laten screenen?
Neen. Ofwel dien je een voorschrift te hebben van jouw arts, huisarts of specialist. Ofwel dien je over een code van de overheid te beschikken.
Daarenboven dien je een afspraak bij het labo van het OLV Ziekenhuis te maken voor jouw screening. 

Kan ik het labo telefonisch contacteren voor een afspraak?
Ja dit kan, maar we raden aan om zo veel mogelijk elektronisch te reserveren   Je kan het labo bereiken op het nummer 053/ 72 42 71

Kan ik het labo telefonisch contacteren voor een resultaat te verkrijgen?
Ja dit kan, maar we raden aan om zo veel mogelijk elektronisch/online het resultaat op te zoeken.
Je kan het labo bereiken op het nummer 053/ 72 42 78

Kan ik ook op zaterdag of zondag een screening krijgen?
Ja dit kan, tussen 8u00 en 16u00 – maar enkel na afspraak

Kan ik ook op campus Ninove een screening krijgen?
We geven de voorkeur om alle screeningenop campus Aalst te laten doorgaan

Kan ik ook op campus Asse een screening krijgen?
We geven de voorkeur om alle screeningenop campus Aalst te laten doorgaan, maar   ja dit kan. We raden aan om zo veel mogelijk elektronisch te reserveren   Je kan het labo bereiken op het nummer 02/300 62 42