Diagnostische infiltratie (heup)

Gezien de heup volledig omkapseld is, het is met andere woorden een gesloten ruimte, kunnen we het gewricht zeer selectief gaan verdoven. Wanneer de pijn dan verminderd of verdwijnt, weten we dat het heupgewricht de veroorzaker is van de pijn.

Omdat de heup relatief diep gelegen is moeten we deze aanprikken met behulp van echografie. Deze hebben we onmiddellijk ter onze beschikking op de raadpleging. Wij kunnen dit blok dus onmiddellijk voorzien.

Bij een diagnostisch blok wordt er een kort en langwerkende verdoving ingespoten samen met cortisone. Vaak zal de verdoving na 5 minuten beginnen werken voor 4 uur.  Nadien en de eerste 2 dagen kan de pijn erger zijn omdat de corstione kristallen oplossen. De pijn verbetert meestal na een 5 à 7 tal dagen opnieuw.

Om dit goed in kaart te brengen vragen wij u een vas pijn score in te vullen. Links is 0 en staat voor helemaal geen pijn. Rechts op de schaal is 10 en staat voor ondraaglijke pijn. Op geijkte tijdstippen kan u deze invullen en na 6 weken overlopen we dan wat de infiltratie voor u betekent heeft.

Indien deze goed gewerkt heeft weten we dat de oorzaak intra-articulair ofwel in het gewricht gelegen is.  Hoelang het beter is, is zeer variabel van patiënt tot patiënt. Indien deze niet gewerkt heeft is er andere focus aanwezig en moeten er verdere onderzoeken gebeuren om de oorzaak van u pijn te onderzoeken.

Als therapie

Soms kan een infiltratie ook therapeutisch ingezet worden. Dan wordt er bijkomend een gel (hyalruonzuur) ingespoten. Dit is een soort voedingstof voor het kraakbeen. Werkingsduur is ook hier zeer variabel. Deze gel heeft weinig contravindicaties of risico’s. Dit product is niet terugbetaald door de mutualiteit. Vraag na aan uw behandelend arts.

Andere infiltratie kan ook met prp (plasma related proteïne). Dit gebruiken we normaal eerder voor infiltraties in de pees. Hierbij worden er uit uw lichaamseigen bloed groeifactoren gecentrifugeerd die we nadien inspuiten.

Orthopedie brochure Diagnostische infiltratie