Kamerfibrillatie

Inhoudstafel
Hartcentrum OLV Aalst - Hartritmestoornissen

Wat?

Kamerfibrillatie (ventrikelfibrillatie) is een zeer ernstige hartritmestoornis, die een hartstilstand veroorzaakt. Hierbij trekken de hartkamers chaotisch samen, onafhankelijk van de boezems, waardoor het hart niet kan pompen en er geen bloedsomloop is. In de volksmond wordt deze aandoening ook wel 'plotse dood' genoemd.

In het hart ontstaat bij elke hartslag normaal één elektrische prikkel. Die prikkel wordt altijd uitgestuurd vanuit de sinusknoop; zeg maar de elektriciteitscentrale van het hart. Die prikkel wordt voortgeleid naar de kamers.

Bij kamerfibrillatie ontstaan deze  prikkels in de kamers waardoor ze chaotisch en niet gecoördineerd gaan samentrekken. Hierdoor verliest  de hartspier zijn pomfunctie en wordt er geen bloed mee rondgepompt in het lichaam.

Anders dan voorkamerfibrillatie (boezemfibrillatie) gaat kamerfibrillatie nooit vanzelf over. Indien er niet onmiddellijk wordt gereanimeerd, heeft kamerfibrilleren de dood tot gevolg. Reanimatie gebeurt met een defibrillator of AED (automatisch externe defibrillator), die de ritmestoornissen corrigeert.

Oorzaken

Kamerfibrilleren volgt vaak op een hartinfarct, waarbij er tijdelijk onvoldoende bloedtoevoer naar de hartspier wordt gepompt.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • zuurstoftekort (ernstige vernauwing van de kransslagader)
  • ongewenste nevenwerking van medicijnen
  • aanwezigheid van litteken in het hart - bijvoorbeeld na een doorgemaakt hartinfarct; soms bij ogenschijnlijk normale harten

Patiënten die een aanval overleven, hebben een verhoogd risico op een herhaalde aanval.

Symptomen

Kamerfibrilleren leidt binnen enkele seconden tot bewustzijnsverlies. Er is geen ademhaling en geen hartslag.

Gerelateerde behandelingen

Gerelateerde onderzoeken