De Corindus-robot in het cathlab van OLV te Aalst

Deze ingrepen verlopen in een katheterisatielab, of "cathlab". In het Hartcentrum OLV Aalst zijn er vijf cathlab-zalen waar deze procedures worden uitgevoerd. Medische beeldvorming tijdens de procedure is daarbij van cruciaal belang opdat de interventionele cardioloog de ingreep optimaal zou kunnen uitvoeren.

Omdat het om minimaal invasieve technieken gaat, waarvoor geen chirurgische incisie is vereist, kunnen vele ingrepen verlopen in dagziekenhuis-setting. Het Hartcentrum OLV Aalst heeft een eigen dagkliniek, de Cardio Lounge. Voor andere katheterisatieprocedures is nog een beperkte hospitalisatie van 1 of 2 overnachtingen aangewezen.

Enkele frequent uitgevoerde katheterisatieprocedures zijn:

  • Ablatiebehandelingen, waarbij met opzet kleine littekens  worden aangebracht op bepaalde delen van het hartweefsel, ter hoogte van zenuwverbindingen die niet normaal functioneren, om op die manier de oorzaak van een ritmestoornis (de elektrische prikkels die de klachten veroorzaken) uit te schakelen.
  • Pulmonale Vene-isolatie (PVI) is  een vorm van ablatie die specifiek gebruikt wordt ter behandeling van voorkamerfibrillatie. Hierbij worden de longaders (de pulmonaal venen) elektrisch geïsoleerd van de rest van het hart. Op die manier kunnen de elektrische prikkels die de voorkamerfibrillatie veroorzaken, het hart niet meer bereiken.
  • Met een ballondilatatie met of zonder stent (PCTA, PCI) wordt een vernauwing of afsluiting van de kransslagader van het hart verholpen door de dichtgeslibde kransslagader open te rekken door er een ballonnetje in op te blazen, waardoor de kransslagader wordt geopend - vaak wordt dan meteen een stent (een klein metalen cilindervormig veertje) geplaatst om de kransslagader blijvend open te houden.
  • Een 'coolheart'-procedure wordt uitsluitend uitgevoerd bij een hartstilstand: via de liesslagader wordt een katheter met een gekoelde zoutoplossing in uw lichaam aangebracht waardoor uw lichaamstemperatuur naar beneden wordt gebracht, de zuurstofbehoefte daalt, uw hersenen minder snel worden beschadigd en uw kans op overleven stijgt.
  • Sluiten van het linker hartoortje - Bij voorkamerfibrillatie kunnen in het hartoor in de linkerboezem bloedstolsels ontstaan die kunnen leiden tot een herseninfarct, en dat linker hartoortje wordt gesloten door via de liesslagader een katheter tot bij de rechterboezem op te voeren, vervolgens het harttussenschot te doorprikken en dan het linker hartoortje af te sluiten door een 'parapluutje' te plaatsen, waardoor bloedstolsels worden tegengehouden. Een ASD (afkorting van Atriaal Septum Defect) of een PFO (afkorting van de Engelstalige term 'Patent Foramen Ovale) is een aangeboren opening in het tussenschot tussen de boezems (de voorkamers) en het hart. Op die manier vermengen zich zuurstofarm en zuurstofrijk bloed.
  • Sluiten van een ASD of PFO. Bij deze aangeboren opening in het tussenschot tussen de boezems (de voorkamers) en het hart wordt zuurstofarm en zuurstofrijk bloed vermengd. Door deze aangeboren opening te sluiten met een 'parapluutje' dat via een katheter ter plekke wordt gevoerd, kan het probleem worden opgelost.
  • Renale denervatie. Bij renale denervatie worden de zenuwen tussen de nieren en hersenen onderbroken. Die zenuwen spelen immers vaak een belangrijke rol in de werking van de bloeddruk. Renale denervatie wordt uitgevoerd bij patiënten met een moeilijk behandelbare hoge bloeddruk. Door de katheter wordt een kleine dosis radiofrequentie energie aan de omgevende zenuwen afgegeven.
    De zenuwactiviteit van en naar de nieren wordt hierdoor onderbroken, de bloeddruk wordt verlaagd. Via een katheter wordt een kleine dosis radiofrequentie-energie aan de omgevende zenuwen afgegeven, waardoor de zenuwactiviteit van en naar de nieren wordt onderbroken en de bloeddruk wordt verlaagd.
  • Mitraclip. De mitralisclip verkleint een lek in de mitralisklep; dat is de hartklep tussen linkerboezem en de linkerkamer van het hart. Deze klep sluit zich tussen twee samentrekkingen van het hart, om te voorkomen dat het bloed weer teruggepompt wordt.  De mitralisclip wordt via een katheter ingebracht. De methode wordt gebruikt voor patiënten bij wie een openhartoperatie niet mogelijk is.