MRI-scan van het hart

Inhoudstafel
Hartcentrum OLV Aalst - sfeerfoto

Wat?

MRI is de afkorting van de Engelstalige term 'Magnetic Resonance Imaging'. Een andere benaming is NMR- of MR-scan. (N)MR staat voor (Nucleaire) Magnetische Resonantie. Wij gebruiken hieronder de term 'MRI-scan'.

Bij een MRI-scan worden via een magneet en geluidsgolven haarscherpe beelden van uw hart genomen. De MRI-scan maakt gebruik van sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. 

Voorbereiding

U moet het bovenlichaam vrijmaken. U mag geen metalen voorwerpen dragen, zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses.

U mag 4 uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.

Personen met een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator, een 'geïmplanteerde defibrillator") mogen niet in de MRI-scanner. Door de sterke magneet raken pacemakers en ICD's immers ontregeld.

Overleg met uw arts als u:

  • last hebt van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes).
  • u een metalen voorwerpen in uw lichaam hebt, zoals vaatclips of kunstkleppen.
  • u zwanger bent.

Uw arts beoordeelt in bovenstaande situaties of een MRI-scan veilig voor u is. Als u erg angstig bent, krijgt u mogelijk een rustgevend medicijn.

Onderzoek

U gaat via de onderzoekstafel in de tunnel van de MRI-scanner. De beelden van de MRI-scanner worden meestal zowel door de cardioloog of de cardiovasculaire specialist als door een radioloog bekeken. Zij staan tijdens het onderzoek in voortdurend contact met elkaar via een microfoon en intercom.

Het onderzoek is pijnloos en duurt om en bij 60 minuten.

Nazorg

Geen speciale nazorg. U maakt een afspraak met de arts om het resultaat van de MRI-scan te bespreken.