Eskulaap 1 dec 2020 - Dr Hong, Dr Cattoir, Dr Vercauter

Deze sessie bestond uit drie delen:

  1. Dr. Nguyn Hong van de dienst Pneumologie startte met een overzicht van de recentste cijfers over besmettingen, hospitalisaties, ziekenhuisontslagen en overlijdens m.b.t. covid-19, zowel op wereldniveau als voor België en nog meer specifiek voor het OLV Ziekenhuis.
  2. Dr. Lien Cattoir van het Klinisch laboratorium gaf een update over de gehanteerde technieken en strategieën voor screening en testing op covid-19. Over het nut en de toepassing van PCR-tests, snel-PCR-tests en sneltests,... Uit haar presentatie bleek ook dat het Klinisch laboratorium van het OLV Ziekenhuis reeds op 26 februari 2020 een gevalideerde PCR-test voor SARS-Cov-2 op punt had gesteld... quasi gelijktijdig met de universitaire testcentra!
  3. Dr. Piet Vercauter van de dienst Pneumologie schetste de evolutie van de wetenschappelijke inzichten voor de behandeling van patiënten met covid-19. Verschillende therapieën (medicamenteus, zuurstoftoediening,...) passeerden de revue en werden aan een kritische blik onderworpen - evenzo voor de belangrijkste vaccins in ontwikkeling. De dienst van dokter Vercauter maakt niet enkel gebruik van therapieën die door andere zijn ontwikkeld, maar werkt ook actief mee aan klinische studies met nieuwe potentiële geneesmiddelen (o.a. de DAWN Azithra-trial, waarvoor OLV momenteel 26 patiënten heeft geïncludeerd). Tot slot werd aandacht besteed aan de voortgezette zorg voor patiënten die na een hospitalisatie omwille van covid-19 het ziekenhuis mochten verlaten. Vaak kampen zij nog lange tijd met slepende klachten... een 'post-covid-syndroom'. Dr. Vercauter vermeldde in deze context het specifieke Post-Covid-Revalidatieprogramma dat door de dienst Fysische geneeskune & Revalidatie van het OLV Ziekenhuis werd ontwikkeld en ook openstaat voor patiënten die door covid-19 werden getroffen maar niet werden gehospitaliseerd.

(De presentaties van Dr. Cattoir en Dr. Vercauter zijn hieronder beschikbaar in een download).

Presentatie Dr Lien Cattoir - covid-19 - Eskulaap 1 dec 2020

Dr Vercauter - covid-19 - Eskulaap 1 dec 2020