Knie-orthopedisten OLV gaan Cori-robotsysteem gebruiken

Cori en Caro doen hun intrede

De dienst Orthopedie maakt al sinds 2018 gebruik van het Navio-robotsysteem, eveneens op het vlak knieprothesechirurgie, en eveneens van Smith+Nephew. Net als het Navio-systeem stelt ook het Cori-robotsysteem de orthopedist in staat om chirurgische ingrepen aan de knie met een nog grotere precisie uit te voeren. Dat zorgt voor een beter en sneller herstel van de patiënt. Cori is in vergelijking met Navio compacter gebouwd en levert nog sneller en efficiënter werk. Beide systemen zullen later ook een update ondergaan zodat ze ook voor ingrepen aan andere gewrichten kunnen worden ingezet zoals het heupgewricht.

 

Breed inzetbaar: goed nieuws voor alle patiënten voor knieoperatie

Inmiddels werden er in het OLV Ziekenhuis al zowat 200 knieprotheses geplaatst met de Navio™-robot, telkens met succes. Omwille van het groot aantal knieprothesen die in het OLV worden geplaatst, en de succesvolle resultaten die met de Navio bereikt worden, kon de beslissing tot installatie van een tweede robotsysteem worden onderbouwd. Daardoor zullen voortaan zowel op Campus Aalst als Campus Asse deze robotsystemen parallel worden ingezet.

De robot denkt en stuurt mee

De Cori™-robot wordt ook wel een slim instrument (smart tool) genoemd. Het is geïntegreerd in een volledig systeem en de bijhorende computer stelt aan de chirurg de verschillende chirurgische opties voor met de selectie van de bijpassende protheses. Dokter Tom Peeters: “Voor elke optie kan ik vooraf de verwachte resultaten voor bewegingsuitslagen en ligamentbalancering opvragen en variaties laten berekenen. Nadat ik de gewenste optie heb geselecteerd, zorgt de robot ervoor dat ik de frees en zaag met uiterste precisie kan hanteren bij het uitvoeren van de ingreep.”

Op een virtueel 3D-beeld van de knie is het deel van het bot of het gewricht dat met de microfrees verwijderd moet worden, haarscherp afgebakend en in een andere kleur gezet. Hoewel de chirurg de mircrofrees in de hand houdt, wordt ze gestuurd als een robot. Dokter Sebastian Faict: “Ik kan de frees enkel in werking stellen wanneer ze zich in het te verwijderen deel van het bot bevindt. Van zodra ik de robotfrees ook maar het minste buiten deze zone zou bewegen, valt ze automatisch en ogenblikkelijk stil.”

Individuele aanpassingen op maat van elke patiënt

Het robotsysteem biedt vele voordelen. Vooreerst kan de orthopedische chirurg dankzij de 3D-beeldreconstructie van de knie de ideale aanpak bepalen en die ook met grotere precisie uitvoeren. Dat daarvoor geen voorafgaande CT-scan is vereist, maakt dat de patiënt ook minder aan straling wordt blootgesteld. Daarnaast biedt de interactieve module de mogelijkheid om alle benaderingen tegen elkaar af te wegen, zodat ook op die manier met grotere zekerheid de juiste chirurgische strategie kan worden bepaald. Dokter Vincent Roosens: “Doordat je bij elke optie als chirurg eigen variaties kunt inbrengen en via live simulaties de bijhorende resultaten kunt laten berekenen, is er een grotere mogelijkheid tot individuele aanpassingen op maat van elke patiënt. Het wordt bij wijze van spreken standaard om een geïndividualiseerde aanpak te volgen.”

Caro, de digitale coach van elke patiënt voor knieprothesechirurgie

Dokter Tom Peeters: “Sinds kort bieden we aan onze patiënten bij wie een knie- of heupprothese moet worden geplaatst, gratis ook de Caro-app aan. Van zodra de beslissing is genomen om over te gaan tot prothesechirurgie zorgt deze app voor een dagelijkse begeleiding van de patiënt. In de eerste fase biedt de Caro-app vooral praktische informatie over de knie- of heupproblematiek, de mogelijke opties en het zorgpad dat wordt uitgestippeld wanneer een knie- of heupprothese wordt geplaatst. Naarmate de geplande datum voor de operatie nadert, herinnert Caro de patiënt eraan om naar de preoperatieve raadpleging te komen. De dag net voor de ingreep wijst Caro de patiënt erop dat hij/zij nuchter moet blijven voor de nakende operatie. Na de chirurgische ingreep legt Caro vooral de nadruk op revalidatie. Dagelijks worden de meest aangewezen oefeningen voorgesteld, op maat van elke patiënt bij wie een knie- of heupprothese werd geplaatst. Kortom: Caro biedt een digitale aanvulling op de begeleiding die door de kinesisten en orthopedisten aan de patiënt wordt gegeven: een aanwinst!”

Expertisecentrum minimaal invasieve technieken

Peter Verhulst, Algemeen Directeur: “Het OLV Ziekenhuis volgt de innovatie in de medische wereld op de voet en vervult vaak een voortrekkersrol bij de invoering van nieuwe technieken. De wereldwijde reputatie van onze OLV-artsen op het vlak van robotchirurgie is daarvan het resultaat. Het OLV Ziekenhuis heeft de visie en ambitie om een internationaal erkend expertisecentrum op het vlak van innovatieve,  minimaal invasieve technieken uit te bouwen – niet enkel in de medische disciplines zoals urologie, gynaecologie of hartchirurgie waar deze technologie al eerder ingang heeft gevonden, maar ook op terreinen waarop deze doorbraak er staat aan te komen: orthopedie, neurochirurgie,… Dit is medische innovatie waar de patiënt echt beter van wordt.

Caro app helpt orthopedie-patiënten in voor- en natraject

Download de Caro-app

De dienst Orthopedie van het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove werkt samen met Caro Health om u te begeleiden bij uw behandeling en herstel.

Caro is verkrijgbaar voor iOS en Android. Zoek naar Caro Health in de app stores. Heeft u de app gedownload, gebruik dan uw zorgcode om in te loggen. Uw zorgcode ontvangt u van uw behandelende orthopedist in het OLV Ziekenhuis