aqua uro

Goedaardig, maar hinderlijk

Een goedaardige  vergroting van de prostaatklier wordt in de medische wereld meestal aangeduid met BPV (Benigne Prostaat Vergroting). Veel mannen ervaren klachten van BPV naarmate ze ouder worden. Het treft ongeveer 50 procent van de mannen van 60 jaar of ouder en 90 procent van de mannen van 85 jaar of ouder. Mannen met een vergrote prostaat ervaren klachten bij het plassen, waaronder frequent en dringend moeten plassen, zwakke en onderbroken straal, ’s nachts vaak moeten opstaan om te plassen, …

Dokter Peter Schatteman, staflid Urologie: “Bovendien beïnvloedt BPV de algehele levenskwaliteit van mannen. Uit studies blijkt dat BPV onder andere kan leiden tot slaapstoornissen, ongemak en sociale hinder.”

 

De klassieke behandelingsopties

Dr. Schatteman: “De symptomen van BPV kunnen behandeld worden met medicatie. Voor sommige mannen werkt deze medicatie echter niet of slechts tijdelijk. In dat geval kan een interventie aangewezen zijn: hierbij wordt het teveel aan prostaat verwijderd. In het OLV Ziekenhuis gebeurt dit sinds 2010 met behulp van een Holmium-laserstraal, de HoLEP ingreep  (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat). Dergelijke ingrepen hebben hun effectiviteit bewezen, maar er kunnen nevenwerkingen optreden , zoals o.a. postoperatieve plasdrang en droog orgasme (retrograde ejaculatie),”

 

Aquablatie: een nieuwe minimaal-invasieve optie in het therapeutisch arsenaal

Dr. Schatteman: “Met  de aquablatietechniek wordt prostaatweefsel verwijderd met een robot-gestuurde warmtevrije krachtige waterstraal, die uiterst gericht, nauwkeurig en veilig het teveel aan prostaatweefsel wegspuit. Deze techniek is niet te verwarren met de WAVE-ablatie (water-stoom-energie), waarbij de prostaatkliervergroting met stoom wordt verschrompeld, maar waarbij het prostaatweefsel niet wordt verwijderd. Bij dergelijke “verschrompelingstrategieën” bestaat altijd een risico op hernieuwd aangroeien van het prostaatweefsel en dus recidief klachten.  Bij aquablatie gaat het om een resectie – verwijdering – en is het risico op recidief veel kleiner.

 

Minimaal-invasieve precisiechirurgie met 3D-beeldvorming en robot-gestuurde waterstraal

Dr. Schatteman: “Aquablatie gebeurt met het Aquabeam-systeem, dat ontwikkeld werd door de firma Procept BioRobotics. De patiënt wordt verdoofd en vervolgens brengen we langs de plasbuis  en de einddarm minuscule instrumenten in. Via echografie en endoscopie krijgen we zo een heel nauwkeurig beeld van de prostaat. Met het systeem maken we een uiterst precies driedimensionaal beeld van de prostaat. De krachtige software van het systeem berekent meteen welk deel van de vergrote prostaat moet verwijderd worden en bakent dat héél nauwkeurig af. Via dezelfde toegangsweg wordt dan het prostaatweefsel verwijderd met een robot-gestuurde warmtevrije waterstraal, die uiterst gericht, nauwkeurig en veilig het teveel aan prostaatweefsel behandelt.”

 

Bewezen voordelen

Dr. Schatteman: “Aquablatie wordt al sinds 2018 toegepast en bijgevolg zijn de voordelen goed gedocumenteerd via klinische opvolgingsstudies. Uit een belangrijke studie blijkt dat aquablatie heel effectief is, zowel bij patiënten met een prostaat van 30 tot 80 cm3 als bij patiënten met een prostaat van 80 tot 150 cm3 . Tevens worden duurzame functionele verbeteringen bekomen[1]. Deze techniek biedt een betekenisvolle verlichting van de symptomen, maar ook een lager risico op seksuele bijwerkingen dan de traditionele TURP-procedure.”

De belangrijkste voordelen van aquablatie bij BPV zijn:

  • Korte anesthesieduur 
  • Minder retrograde ejaculatie
  • Identieke symptoomverlichting
  • Ultra-precieze robot-gestuurde techniek

 

 

[1] Nguyen D.D. et al., WATER versus WATER II 2-Year Update: Comparing Aquablation Therapy for Benign Prostatic Hyperplasia in 30–80-cm3 and 80–150-cm3 Prostates. European Urology Open Science 2021; 25: 21-28 - https://doi.org/10.1016/j.euros.2021.01.004

 

Aquablatie, een innovatieve techniek voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting
Dr. De Naeyer en Dr. Schatteman bij het toestel voor Aquablatie
Dr. Schatteman van dienst Urologie maakt gebruik van AI in de klinische praktijk
Procept toestel voor aquablatie BPH

Aquablatie Urologie