cardiologie hartcentrum aalst robot

Robotarm van Siemens Healthineers tilt Hartcentrum OLV Aalst naar hoger niveau.

Het OLV Ziekenhuis heeft een lange geschiedenis op het vlak van innovatie. Sinds de eerste openhartoperatie in België in 1948 volgden de Belgische en Europese primeurs elkaar op, met onder andere de eerste plaatsing van een mechanisch hart in 1995 en de eerste percutane aortaklepvervanging in 2007. De ingebruikname van het CorPath GRX-Systeem van Siemens Healthineers is de volgende revolutionaire stap in de behandeling van vasculaire aandoeningen, waaronder het plaatsen van een stent om een bloedvat open te houden. “Intravasculaire ingrepen met een minimale invasieve interventie zijn al langer de norm, en dankzij deze methode met robotondersteuning kunnen patiënten voortaan nog beter geholpen worden”, vertelt Dokus Mertens, Head of Advanced Therapies BeLux bij Siemens Healthineers.

Nauwkeurigheid

De robotica van het CorPath GRX-systeem verbetert de nauwkeurigheid van de ingreep. De robotarm beschikt namelijk over ingebouwde meetapparatuur waarmee de lengte van de benodigde stent tot op submillimeterniveau bepaald kan worden. Dat leidt tot een daling van verkeerd afgemeten stents, goed voor 8% minder stentgebruik. “Door een preciezere plaatsing van de stent zien we ook het comfort van de patiënt toenemen, met minder kans op toekomstige adervernauwingen. Een betere patient outcome is een van onze prioriteiten. Hoe minder patiënten later opnieuw behandeld moeten worden voor dezelfde problematiek, hoe efficiënter het ziekenhuis kan werken”, geeft Dr. Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis aan.

Veiligheid en comfort

Bij een minimaal invasieve intravasculaire ingreep brengt een arts een katheter in via de pols of lies om vervolgens bijvoorbeeld een stent te plaatsen. De arts kan zijn handelingen tot in detail volgen via beelden op basis van X-stralen, waarmee hij ook de afmeting van de te plaatsen stent kan bepalen. Vandaag gebruikt het Hartcentrum al bijkomende CT-beelden om de 2D-beelden te verrijken met patiëntspecifieke 3D-beelden, wat een unicum in Europa is. Zo weet de arts nog voor de patiënt op tafel komt wat de impact is van de vernauwing op de doorbloeding van het hart en welke ingreep dus de meest geschikte zal zijn. 

De robotarm die geïnstalleerd werd in het Hartcentrum draagt bij aan meer comfort en veiligheid voor de arts. Doordat de arts de arm vanop een veilige afstand kan besturen, komt deze niet meer in contact met de straling van de beeldapparatuur. Op die manier daalt de stralingsblootstelling tijdens de ingreep met maar liefst 95% en is het dragen van een oncomfortabele loden beschermingsschort niet langer nodig. Bij het programmeren van de robotica werd bovendien de expertise van ervaren cardiologen geïmplementeerd in het toestel, als een soort van ervaren automatische piloot. Zo kunnen zelfs beginnende artsen steunen op de kennis en ervaring van meer door de wol geverfde specialisten wanneer ze met het toestel werken.

“Door de nauwkeurige 3D-CT-informatie bij de planning van de ingreep nu te combineren met een ongeziene robotgestuurde uitvoering zetten we met ons Hartcentrum internationaal de toon. Dat komt uiteindelijk de patiënt ten goede. Doordat de procedure efficiënter verloopt, daalt de stralingsdosis waaraan de patiënt tijdens de ingreep wordt blootgesteld ook met gemiddeld 20%”, stelt diensthoofd Dr. Eric Wyffels.

Eerste patiënten reeds behandeld

Het CorPath GRX-systeem werd tijdens de paasvakantie geïnstalleerd in het Hartcentrum, waarna de eerste patiënten vanaf 20 april behandeld werden. Het ziekenhuis is daardoor het eerste ziekenhuis in de Benelux dat deze technologie kan aanbieden. De behandelende artsen kregen afgelopen zomer een opleiding in Toulouse en deze week rondden ze een bijkomende training af in de Orsi Academy in Melle, het grootste trainingscentrum van de wereld voor minimaal invasieve robot-geassisteerde ingrepen. 

Momenteel kan de robotarm niet enkel ingeschakeld worden voor hartinterventies, maar ook voor ingrepen in de bloedvaten van de benen en de hals. “Op termijn zal de technologie ook gebruikt kunnen worden voor obstructies in de hersenen. Daar is immers een hoge precisie en nauwkeurige beeldvorming voor nodig, twee zaken waarin het CorPath GRX-systeem excelleert”, besluit Dokus Mertens.

Voorstelling van CorPath-robot 23 april 2021

  • Verslag op Kanaal Z
  • Verslag op TVOost