Dr Mulliez met patiënte bij wie een totale heupprothese werd geplaatst in dagkliniek-setting

Ooit ging de vervanging van een heup door een prothese gepaard met een wekenlange hospitalisatie. Dankzij innovatieve technieken en nieuwe wetenschappelijke inzichten kon de hospitalisatieduur voor dergelijke ingrepen de laatste jaren beperkt blijven tot 1 à 2 dagen. Ook in de orthopedie bestaat er een trend naar ingrepen die met een steeds kortere hospitalisatie gepaard gaan.

Het plaatsen van een totale heupprothese binnen een dagkliniek-setting werd al eerder uitgevoerd en is ook iets meer courant in de Verenigde Staten. Door de hele situatie met betrekking tot covid-19 werd deze trends ook binnen het OLV verder versneld. Omdat het ziekenhuis een bepaalde capaciteit op het operatiekwartier, de dienst Intensieve zorgen en de verpleegeenheden diende te reserveren voor patiënten met covid-19, werd de zorg voor niet-covid-patiënten noodzakelijkerwijs beperkt tot de meest dringende en noodzakelijke ingrepen. Dat is vaak niet in het belang van deze patiënten. Daarom zocht ook de dienst Orthopedie naar goed onderbouwde oplossingen om zoveel mogelijk patiënten te helpen ondanks de geldende capaciteitsrestricties.

In deze context en in overleg met de betrokken patiënt kon Dr. Alexander Mulliez een totale heupprothese plaatsen bij een patiënt in dagkliniek-setting... met succes... en tot grote tevredenheid van de betrokken patiënt.

blob:https://www.tvoost.be/95a793ef-542c-4089-b545-1282c9c596c9