Het Sportmedisch Centrum neemt keuringstests af voor duikers

Elk jaar dient de sportduiker – ongeacht het brevet - een medische keuring te ondergaan voor aansluiting bij zijn sportclub. De inhoud van die sportmedische keuring voor de perslucht/nitrox duiker berust op internationale standaarden, maar is bij de algemeen arts soms niet zo goed bekend. Het verstrekken van een dergelijk medisch attest moet echter steeds met de grootste omzichtigheid gebeuren.

In het OLV Ziekenhuis in Aalst wordt met kennis van zaken en van de specifieke fysiologie kenmerkend voor de duiksport de gezondheidstoestand van de sporter objectief beoordeeld. Het OLV Ziekenhuis is ook uitgerust met een 8-persoons caisson. Dr. Kurt Tournoy is longarts en ook duikinstructeur, hij voert deze duikmedische keuringen uit.

Aan de hand van een vragenlijst, een gestandaardiseerd klinisch medisch onderzoek en een longfunctieonderzoek eventueel met astma provocatietest wordt elke kandidaat sportduiker onderzocht. Zo nodig wordt een radiografie van de longen of een scan verricht en een elektrocardiografie; allemaal tijdens dezelfde consultatie.

Aanvullende testen (zoals contrast enhanced echocardiografie, inspanningsproef, eucapnische hyperventilatie test etc) worden enkel op specifieke indicatie verricht (ttz bij vermoeden van mogelijkse problemen) – voor deze testen kan een 2de consult nodig zijn. Indien nodig wordt overlegd met de hartspecialisten en KNO artsen van het ziekenhuis.

Informatie ivm COVID-19 en duiken :

1/ Mag er al gedoken worden ?

Sinds 4/5/2020 is het weer toegestaan te duiken in België o..v. een advies van de nationale veiligheidsraad. Dat advies is overgenomen door de belangrijkste duikfederaties en kun je op hun websites terugvinden - we verwijzen als voorbeeld naar wat de Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) heeft gepubliceerd, dat is identiek aan het advies van NELOS/LIFRAS.

Het is hierbij echter voor de duiker erg belangrijk te weten dat er van de vereniging van hyperbare centra ACHOBEL (waar ook het OLV Aalst toe behoort) een bericht is verspreid (op 5/5/2020) dat een hyperbare behandeling omwille van de COVID-19 pandemie tot nader order mogelijks niet mogelijk is - zij raden daarom aan om voorlopig niet te duiken tot nader bericht, dit document geven wij ook weer. Dit houdt concreet in dat een duikongeval mogelijks niet optimaal behandeld kan/zal worden en dat het daarom waarschijnlijk verstandig is voorlopig niet te duiken (advies 5/5/2020) tot nader order.

2/ Is mijn duikkeuring nog geldig ?

De duikfederaties VVW en NELOS/LIFRAS hebben hierover afgestemd, en het advies is overgenomen door de overheid (zie PDF-1). Samengevat komt het erop neer dat de duiker die (vermoedelijk of bevestigd) besmet werd door het SARS-CoV-2 virus (het nieuwe coronavirus), ongeacht of hierbij klachten waren, een nieuwe duik-medische keuring dient te ondergaan.

Hiervoor zal aandacht zijn zowel longen als hart. Deze duik-medische keuring kunt u in het OLV Ziekenhuis laten doen.

Plaats : Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis – Dienst LONGZIEKTEN, Moorselbaan 164, 9300 AalstTarificatie : volgens conventie – er zijn geen supplementen

Afspraak : 053/724289 – Dr Kurt Tournoy.

Email : kurt.tournoy@olvz-aalst.be

Hyperbare zuurstoftherapie

Info voor duiksport attesten

Heropstart duiken mei 2020 Covid-19