Dr. Mottrie bij Hugo-robot en Dr. Lesage bij Mazor-robot

Robotchirurgie heeft veel voordelen voor patiënten: minder bloedverlies, kortere ziekenhuisopname en kleinere littekens, waardoor patiënten veel sneller hun gewone leven kunnen hernemen. Vandaag kondigt het Onze-Lieve-Vrouw (OLV) Ziekenhuis in Aalst de eerste operatie in Europa aan met het Hugo RAS-systeem, een operatierobot voor ingrepen in het weke delen. De robotprostatectomie werd eerder deze week uitgevoerd door Prof. Dr. Alexandre Mottrie. Deze belangrijke mijlpaal en - opnieuw een recente primeur - de eerste operatie aan de ruggenwervel met een andere chirurgische robot in de Benelux voor spinale chirurgie, bevestigen de leiderspositie van het ziekenhuis op het gebied van robotchirurgie. Het ziekenhuis heeft deze twee ultramoderne chirurgierobots aangekocht bij Medtronic, wereldleider in medische technologie. Daarmee is het het eerste ziekenhuis ter wereld dat over beide ultramoderne chirurgierobots beschikt. 

Nog preciezer werken dankzij chirurgische robots

In West-Europa wordt 65 procent van de chirurgische ingrepen nog steeds uitgevoerd via de klassieke aanpak: de zogenaamde 'open' procedures. In het verleden lag de inzet van chirurgische robots voor veel ziekenhuizen erg moeilijk door de hoge kosten. Bovendien waren ze statisch (slechts beschikbaar in één operatiekamer) en gebouwd voor een beperkte set van specifieke operaties. De Hugo- en Mazor-robots in het OLV Ziekenhuis zijn echter ontworpen voor een breed scala aan ingrepen.

Een hele reeks voordelen voor de patiënt

Robotchirurgie heeft veel voordelen voor de patiënt: minder complicaties, kortere ziekenhuisopname, het sneller hernemen van normale activiteiten, en kleinere littekens.[i]† Dat is de belangrijkste drijfveer voor OLV Ziekenhuis Aalst om zich binnen de Benelux te profileren als toonaangevend multidisciplinair centrum op het gebied van robotchirurgie. En dat niet alleen in de urologie, gynaecologie, neurochirurgie en spinale orthopedie, maar ook in andere chirurgische domeinen. Met de recente aankoop van twee van de meest vooruitstrevende innovaties van Medtronic op het gebied van chirurgische robotica, heeft het OLV Ziekenhuis een aantal primeurs in handen. Maar naast de robots Hugo en Mazor biedt het ziekenhuis nog tal van andere robotoplossingen aan, een aanbod dat bovendien steeds verder uitbreidt.

In 1999 was dit ziekenhuis het allereerste in de regio dat chirurgische robotica verwelkomde. We zijn ongelooflijk trots dat we, als het chirurgisch robotcentrum bij uitstek, nog steeds het voortouw nemen wat betreft minimaal invasieve technologieën. Vandaag drukken we nog maar eens een onuitwisbare stempel als eerste ziekenhuis in heel Europa met het Hugo RAS-systeem en het eerste ziekenhuis in de Benelux met het Mazor-systeem voor operaties aan de ruggenwervel," aldus Peter Verhulst, CEO van het OLV Ziekenhuis.

Peter Verhulst  gaat verder: "Het OLV Ziekenhuis volgt de innovaties in de medische wereld op de voet en speelt vaak een voortrekkersrol bij de introductie van nieuwe minimaal invasieve technieken. Hierdoor zijn de OLV-artsen wereldwijd bekend op het gebied van robotchirurgie en andere minimaal invasieve ingrepen. Met deze recente toevoegingen aan de robotoplossingen die we bieden, lopen we opnieuw voorop, met de nieuwste medische innovatie waarbij de patiënt steeds centraal stond in het hele ontwikkelingsproces."

Beide robotinnovaties zijn producten van het toonaangevende medische technologiebedrijf Medtronic. "Onze nieuwste robotplatformen zullen herdefiniëren wat er allemaal mogelijk is met behulp van robotchirurgie", aldus Henk Westendorp, senior country director Benelux bij Medtronic. "Het is een eer om beide robots in wereldpremière naar België te brengen. We weten dat we een wezenlijke impact kunnen hebben door innovatieve oplossingen te bieden voor de manier waarop chirurgen willen werken. Zeker als we hiervoor samenwerken met toonaangevende partners zoals het OLV Ziekenhuis Aalst, die onze passie voor het verbeteren van patiëntenzorg delen."

Nog meer precisie bij chirurgische ingrepen dankzij Hugo

De Hugo-robot is ontworpen voor minimaal invasieve ingrepen bij weke delen. De eerste Europese ingreep met de Hugo-robot was een prostatecomie die met succes werd uitgevoerd door Prof. Dr. Alexandre Mottrie. Hij staat aan het hoofd van de dienst urologie van het OLV Ziekenhuis en is eveneens de CEO van ORSI Academy, het multidisciplinaire opleidingscentrum voor minimaal invasieve chirurgie.

"De allereerste operatie met de Hugo RAS in Europa mogen uitvoeren is een absoluut hoogtepunt in mijn carrière", aldus Mottrie. "Ik heb ondertussen meer dan twee decennia aan ervaring en 4000 robotchirurgische ingrepen op zak. Hierdoor ben ik me des te meer bewust van de barrières die lang in de weg hebben gestaan van de talrijke voordelen voor artsen, ziekenhuizen en patiënten bij chirurgische robotica. Ik geloof dat er nu een nieuw tijdperk van grotere toegankelijkheid en flexibiliteit is aangebroken. Hugo zal het mogelijk maken om de best mogelijke zorg te bieden aan meer patiënten."

Het Hugo-systeem van Medtronic zal worden gebruikt voor urologische en gynaecologische ingrepen in het OLV Ziekenhuis, zoals de huidige CE-markering momenteel toelaat. Medtronic zal geleidelijk toekomstige indicaties lanceren, na goedkeuring en in lijn met het proces van preklinische en klinische gegevensverzameling.

Dankzij de modulaire opbouw met vier beweeglijke armen en een verbeterde en gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm, kunnen operaties dankzij de Hugo-robot met nog meer precisie worden uitgevoerd. Chirurgen hebben ook toegang tot een cloud-gebaseerde database met waardevolle informatie.

 

Mazor maakt delicate wervelkolomoperaties beter voorspelbaar, zichtbaarder en preciezer

Het Mazor-platform wordt doorgaans gebruikt voor rugoperaties bij patiënten met scoliose, trauma of degeneratieve aandoeningen zoals artrose. Gezien deze neurologische ingrepen aan de ruggenwervel zeer delicaat zijn, is het belangrijk om ze zo voorspelbaar en zo precies mogelijk te maken.  

Het driedimensionale Mazor-platform stelt chirurgen in staat om snel de anatomie en de spinale structuren ten opzichte van elkaar te visualiseren. Dit biedt chirurgen de mogelijkheid om de plaatsing van schroeven en andere instrumenten in de wervelkolom van tevoren te plannen en te simuleren, met als doel de efficiëntie en chirurgische precisie te vergroten. Het is het allereerste specifieke platform voor robotchirurgie aan de ruggenwervel in de Benelux.

"De integratie van navigatie- en robottechnologieën in één platform is een geweldige vooruitgang op het gebied van chirurgie aan de ruggenwervel," zegt Dr. Geoffrey Lesage, neurochirurg in het OLV Ziekenhuis, die in januari de eerste operatie met Mazor in de Benelux uitvoerde. "Mazor opent de deur naar een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden voor robotchirurgie aan de wervelkolom. Dit zal volgens mij in grote mate bijdragen tot verminderde risico's voor patiënten."


1. Fitch K, Engel T, Bochner A. Cost differences between open and minimally invasive surgery. Managed Care. 2015 Sep;24(9):40–8.[i] †Vergeleken met open chirurgie.

2. Tiwari MM, Reynoso JF, High R, Tsang AW, Oleynikov D. Safety, efficacy, and cost effectiveness of common laparoscopic procedures. Surg Endosc. 2011;25(4):1127-1135.

3. Roumm AR, Pizzi L, Goldfarb NI, Cohn H. Minimally invasive: minimally reimbursed? An examination of six laparoscopic surgical procedures. Surg Innovation. 2005;12(3):261–287.

Neurochirurgie met ondersteuning van Mazor-robot

Dr. Geoffrey Lesage, neurochirurg, bij de Mazor-chirurgierobot
Mazor robot chirurgie a
mazor robot neurochirurgie b
mazor robot neurochirurgie c
mazor robot neurochirurgie d
mazor robot neurochirurgie e
mazor robot neurochirurgie f
mazor robot neurochirurgie g
Dr Martens en Dr Lesage, neurochirurgie

Mazor-platform ondersteund chirurgische ingrepen in neurochirurgie

Urologische ingrepen met ondersteuning van Hugo RAS-robot

Hugo RAS a
Hugo RAS b
Hugo RAS c
Hugo RAS
Hugo RAS d
Hugo RAS e

Hugo RAS-robot ondersteunt urologische procedures