Dr. Roel Beelen

e dienst Cardiovasculaire en thoracale heelkunde van het OLV Ziekenhuis heeft een innovatieve chirurgische techniek met robotondersteuning ontwikkeld waarmee de resectie van de eerste rib kan uitgevoerd worden via drie kleine incisies. Dat maakt een minimaal invasieve behandeling mogelijk van het Thoricic Outlet-syndroom, ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd.

Het Thoracic Outlet-syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan wanneer de zenuw- en vaatbundel die naar de arm loopt, gekneld geraakt. Deze zenuw- en vaatbundel komt ter hoogte van de schouder uit de ribbenkast (thorax) en hals. Deze plek noemt men de bovenste thoracale opening (thoracic outlet). Wanneerde zenuw-bundels of bloedvaten afgekneld worden in een nauwe tunnel die wordt gevormd door de eerste rib, het sleutelbeen en de nekspieren, geeft dit in eerste instantie pijnklachten ter hoogte van de arm, de schouder en de hals. Als deze beknelling te lang duurt, kan dat leiden tot definitieve zenuwschade (verlamming, gevoelloosheid) of vaatschade (trombose). Elk jaar krijgt naar schatting 1 tot 2% van de bevolking te maken met dit syndroom[1]. In eerste instantie probeert men de klachten onder controle te krijgen via kinesitherapie en/of medicatie. Als dat niet volstaat, kan een chirurgische ingreep worden overwogen waarbij de eerste rib geheel of gedeeltelijk wordt weggenomen, zodat er meer ruimte ontstaat voor de bloedvaten en de zenuwen ter hoogte van de thoracale opening.

Dokter Lieven Maene, chirurg van de dienst Cardiovasculaire en thoracale heelkunde: “Tot voor kort kon  de eerste ribresectie enkel worden uitgevoerd via een toegangsweg boven het sleutelbeen of via de oksel. Beide toegangswegen hebben nogal wat nadelen. Zo is het esthetische resultaat bij de toegang boven het sleutelbeen vaak niet zo mooi en is het resultaat op beschadiging van de zenuwen iets groter dan bij de ingreep via de oksel. Bij de ingreep via de oksel is het risico op vaatschade dan weer groter en is er een kans op een permanente gevoelloosheid van de binnenzijde van de bovenarm.

Dokter Roel Beelen, chirurg van de dienst Cardiovasculaire en thoracale heelkunde (foto): “Omwille van de nadelen van beide toegangswegen hebben we binnen onze dienst een nieuwe toegangsweg voor deze ingreep ontwikkeld. Gebaseerd op onze ervaring met robot-geassisteerde minimaal invasieve chirurgie werd er een operatietechniek ontwikkeld waarbij de eerste rib via drie kleine incisies ter hoogte van de borstkas verwijderd wordt. Het grote voordeel van deze techniek en deze de toegangsweg is dat de eerste rib met behulp van de robot zeer nauwkeurig kan weggenomen worden zonder risico op vaat- of zenuwschade. Wij verwachten dat onze innovatieve techniek zal overgenomen worden door collega-chirurgen over de hele wereld, waardoor een groep van patiënten met dit syndroom op een doeltreffende, veilige en minder ingrijpende manier kan geholpen worden.”

Sinds 2016 werden in Het OLV Ziekenhuis reeds een vijftiental patiënten met deze innovatieve techniek behandeld voor het Thoracic Outlet-syndroom: met zeer goede resultaten en zonder complicaties.  

 

[1]Epidemiology and pathogenesis of thoracic outlet syndrome, Gustaw Wojcik, Barbara Sokolowska, Jolanta Piskorz. Curr. Issues Pharm. Med. Sci., Vol. 28, No. 1, Pages 24-27Minimaal invasieve behandeling van Thoracic Outlet-syndroom