generatie rookvrij

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom bundelen Gezonde Stad Aalst, het A.S.Z. (Aalst, Wetteren, Geraardsbergen) en OLV Ziekenhuis (Aalst, Asse, Ninove), het Vlaams Instituut Gezond Leven en Logo Dender vzw hun krachten voor een Rookvrije Generatie in Aalst.

“Generatie Rookvrij” wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Catherine De Koker, stafmedewerker bij Logo Dender vzw: “Zien roken, doet roken. Daarom willen we met “Generatie Rookvrij” zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven.”

Ook meeroken is ongezond

De gezondheidsschade door passief roken, is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden - denk aan een sportterrein of een speeltuin - kan dit hun gezondheid schaden.

Een veiligere en aangenamere omgeving

Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.

Aalst lanceert nu rookvrije speelpleinen, scholen en ziekenhuizen!

In 2020 werden alle sportterreinen in Aalst rookvrij gemaakt. Het A.S.Z. (Campus Aalst, Wetteren en Geraardsbergen) en OLV Ziekenhuis (Campus Aalst, Asse en Ninove) startten toen een traject in het pilootproject “Rookvrije ziekenhuizen”. Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het stadsbestuur belangrijk. Speel-, sportterreinen en scholen vervullen een sterke voorbeeldrol, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van Generatie Rookvrij wil Gezonde Stad Aalst daarom nu ook de speeltuintjes en lagere scholen rookvrij maken. De lagere scholen worden via een rookvrije wedstrijd opgeroepen om drie opdrachten waar te maken. Een opdracht zal plaatsvinden op de buitenspeeldag van 2022. Persbericht De winnende school ontvangt een gezonde prijs. De actie kadert binnen het charter ‘Gezonde Stad” dat Aalst ondertekende op 1 april 2019. Ook in de ziekenhuizen draait alles om gezondheid. De gezondheid van patiënten, bezoekers, medewerkers, … Een ziekenhuis dat rookvrij is, maakt daar deel van uit. Het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis willen een voorbeeldrol opnemen en maken deel uit van het pilootproject ‘Rookvrije ziekenhuizen”, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Hilde Van Sompel, directeur personeelszaken A.S.Z.: “In de eerste plaats zijn wij bekommerd om de gezondheid van al onze patiënten. Zij zijn extra kwetsbaar voor schadelijke sigarettenrook en we willen niet dat zij hier nog ongewild mee in aanraking komen aan onze ingangen, zeker jonge patiëntjes niet. Als ziekenhuis willen we zo onze voorbeeldfunctie opnemen op het vlak van gezondheid en we hopen dat nog vele andere instanties ons voorbeeld zullen volgen.” Jeroen Vidts, directeur technische diensten beaamt: "Wij delen dezelfde bezorgdheid van onze collega's en willen eveneens een voorbeeldfunctie vervullen op dit vlak. Daarom scharen wij ons achter dit mooie initiatief." De ziekenhuizen vragen om niet meer te roken aan de ingang en op andere, zichtbare plaatsen. Je vindt hun rookruimtes uit het zicht van de bezoeker.

Concreet betekent dit dat de stad Aalst, het A.S.Z. (Aalst, Wetteren, Geraardsbergen) en OLV Ziekenhuis (Aalst, Asse en Ninove) en Logo Dender vzw zich engageren om extra aandacht te besteden aan het rookbeleid. Zo doen ze wat alsmaar meer organisaties doen: niet roken als normaal zien. Er worden signalisatieborden geplaatst, betrokkenen worden geïnformeerd. Aan rokers wordt gevraagd om niet meer te roken of verderop uit het zicht van de kinderen in de rookgedoogzones. Meer info over Generatie Rookvrij?

Ga naar www.generatierookvrij.be en www.rookvrijegeneratie.be