Snotbarometer OLV Laboratorium volgt virussen en bacteriën

Uit de respiratoire stalen van de voorbije week blijkt dat er nu bij kinderen  een waaier aan virussen aangetroffen. Hierbij zijn rhinovirus, RSV ( Respiratoir Syncytieel Virus) en PIV3 (Para-Influenza Virus, type 3) het meest actief.

Opmerkelijk: RSV zit maar liefst 3 maand achter op schema en PIV3 is 1 maand te vroeg!

Op elk respiratoir staal dat in het Labo Moleculaire Biologie van het OLV Ziekenhuis Aalst geanalyseerd wordt voor respiratoire pathogenen, wordt steeds naar het DNA of RNA van een vast panel van bacteriën en virussen gezocht, dit omdat meerdere pathogenen eenzelfde ziektebeeld kunnen geven. Wekelijks wordt het aantal gevonden kiemen weergegeven in de "snotbarometer". Hierdoor krijgen we een idee van welke pathogenen er momenteel circuleren. 

Sinds kort omvat het weekrapport ook een overzicht van de screenings op SARS-CoV-2 die in het OLV Ziekenhuis werden geanalyseerd. Het betreft de analyse van staalafnemingen binnen het OLV Ziekenhuis, zowel als van staalafnamen door externe zorgverleners die op ons laboratorium een beroep doen.

Daarnaast wordt er ook maandelijks nagekeken hoe frequent de pathogenen de voorbije maand gedetecteerd werden. Deze maandelijkse frequentie wordt weergegeven in het jaarlijks overzicht en laat ons toe om patronen in de aan- en afwezigheid van de verschillende virussen en bacteriën af te leiden. Op die manier kunnen we min of meer voorspellen wanneer welke kiem zijn opwachting zal maken.