Walant, een nieuwe techniek voor handchirurgie

Nadat handchirurgen over de hele wereld de voorbije 20 jaar uitgebreide ervaring  hebben opgedaan met de WALANT-techniek, kan men stellen dat dit een veilige aanpak is. Er belet ons dus niets om deze techniek ook bij het OLV Ziekenhuis toe te passen.

De voordelen zijn overduidelijk: er is voor heel wat handoperaties geen knelband meer nodig en dus ook geen extra verdoving of kalmeringsmedicatie. Hierdoor moeten patiënten niet nuchter zijn voor de ingreep en mogen ze nadien onmiddellijk het ziekenhuis verlaten. Nog een voordeel van deze techniek is het feit dat de patiënt weliswaar geen pijn meer voelt, maar wel nog actief de vingers kan bewegen. Hierdoor kan tijdens de ingreep meteen vastgesteld worden of het oorspronkelijke probleem volledig is verholpen (bijvoorbeeld bij een springvinger). Bij een peeshechting kan de chirurg meteen vaststellen of de hechting voldoende sterk is wanneer de vinger bewogen wordt. En bij een peestransfer of -reconstructie kan meteen de juiste spanning beoordeeld worden. Gevolg is dat elke patiënt met eigen ogen kan zien wat het resultaat van de operatie is: zijn of haar herstel begint dus al voor de operatie volledig beëindigd is!

Voordelen van WALANT

  • Geen knelband nodig
  • Geen extra verdoving vereist
  • Ook geen kalmeringsmedicatie nodig
  • De ptiënt moet niet nuchter zijn voor de ingreep
  • Controle tijdens de ingreep zelf
  • De patiënt mag na de ingreep meteen naar huis

Dokter Jens Francois licht de Walant-techniek beknopt toe in een verhelderend filmpje. (Hou er rekening mee dat de ingreep in de hand kort in beeld wordt gebracht).