Meer en meer complexe voetproblemen kunnen met minimaal invasieve technieken worden aangepakt. Kleinere incisies, minder bloedingen, minder risico op complicaties, minder pijn, sneller herstel. Bekijk in dit korte filmpje hoe dit verloopt (let op, voor gevoelige kijkers: er zijn enkele sequenties waarin de incisie in de voet worden gemaakt). Luister ook hoe de patiënt deze ingreep heeft ervaren.
Kruimelpad
OLV Voetlab
Het Voetlab is een gespecialiseerd onderzoekslab waarin we in één sessie verschillende onderzoeken bundelen om een grondige analyse te maken van complexe voet- of enkelproblemen. Het Voetlab is een onderdeel van de dienst Orthopedie.
openingsuren secretariaat
Secretariaat Orthopedie: wij zijn alle werkdagen bereikbaar.
Maak een afspraak
Uniek: alle onderzoeken in één sessie
Het Voetlab hoort bij de dienst Orthopedie en is een gespecialiseerd onderzoekslab waarin we in één sessie verschillende onderzoeken bundelen om een grondige analyse te maken van complexe voet- of enkelproblemen. Er zijn immers zeer veel zaken die kunnen bijdragen tot pijn, standafwijkingen of wonden in voeten of enkels. Oorzaken hiervan kunnen liggen in bezenuwing, doorbloeding, spierevenwicht, gewrichten, gangpatroon, houding, schoeisel, enz.
Het unieke van het Voetlab is dat we al deze elementen in één sessie kunnen nakijken in plaats van u te moeten verwijzen voor een hele reeks aparte onderzoeken. Bovendien zijn deze onderzoeken niet invasief (dat wil zeggen dat er geen prikken nodig zijn), worden er geen röntgenstralen of magnetische velden gebruikt, en zijn ze daarom niet pijnlijk en niet schadelijk.
De resultaten zullen ons toelaten om u grondig advies te geven over de diagnose, behandeling en preventie van voet- en enkelletsels. Ze laten ook toe om na te gaan of reeds uitgevoerde behandelingen voldoende effectief zijn en of er bijsturing nodig is.
Welke onderzoeken kunnen ingezet worden?
- Klinisch onderzoek van uw voeten om vervormingen, bewegingsuitslagen en kracht te meten
- 3D laser scanning van uw voeten en enkels in staande positie om de anatomische verhoudingen in kaart te brengen
- nazicht van geleidingssnelheid in de zenuwbanen (met een klein elektrisch stroompje)
- nazicht van de bloedvaten met doppleronderzoek (met een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt)
- ganganalyse met high speed videoregistratie
- dynamische voetdrukmeting waarbij u blootvoets over een gevoelige sensormat loopt waarmee de drukken bij het stappen gemeten worden.
- voetdrukverdeling in de schoen waarbij met een dun sensorzooltje de drukken in uw schoeisel worden gemeten
- houdingsanalyse waarbij gebruikt wordt gemaakt van de nieuwste evolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie, ontwikkeld in samenwerking met universiteiten Queens, McGill en Stanford.
Praktisch
- Gelieve u aan te bieden op het secretariaat orthopedie voor de administratieve regelingen. Men zal u van daaruit naar het Voetlab verwijzen.
- Breng uw steunzolen of orthopedische schoenen mee.
- De onderzoeken worden uitgevoerd door onze podologen.
- Tijdens de houdingsanalyse en ganganalyses moeten uw rug en benen tot boven de knieën zichtbaar zijn. Draag kleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Tijdens dit onderzoek draagt u enkel ondergoed, zodat de bewegingen en markeringsplaatsen op uw lichaam goed detecteerbaar zijn voor de apparatuur.
- Nadien worden de gegevens grondig geanalyseerd. U krijgt een afspraak op de raadpleging orthopedie voor de bespreking van de resultaten.