Warme, zinvolle initiatieven

Inhoudstafel

Stil Leven

en verpleegkundige en een psycholoog van het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove zijn erin geslaagd om samen met een fotograaf een uniek concept uit te werken in verband met het koesteren van herinneringen aan een dierbare overledene.
Aan de hand van een foto, een Stil Leven, vertellen mensen verhalen over hun gestorven geliefden. Door die verhalen geven ze betekenis aan de dood en het leven. Op een Stil Leven worden voorwerpen afgebeeld die herinneringen oproepen aan de geliefde.
Nabestaanden van patiënten overleden op de palliatieve zorgeenheid Campus Asse krijgen de kans om een Stil Leven te maken voor hun geliefde.
Meer informatie: marleen.van.cutsem@olvz-aalst.be

Intimiteit

Het project “Cheek to cheek” is een samenwerking tussen de Stichting tegen Kanker, Odisee Hogeschool, AZ Damiaan Oostende en het OLV Ziekenhuis. Het is de bedoeling om bij zorgverstrekkers de drempel te verlagen om te spreken over seksualiteit en intimiteit. In het OLV Ziekenhuis is het onderwerp seksualiteit binnen de oncologie goed bespreekbaar, doch er blijft veel schroom op een palliatieve zorgeenheid. 

Die laatste nacht heeft hij mij geroepen: “Linda kom even dicht bij mij, ik ga dood”. Op dat moment heb ik mijn wang tegen zijn wang gelegd. “Hugo, ik ben hier voor u”. Op deze manier kwam hij tot rust, zijn ogen vielen toe. Dit was een heel intiem moment: wang tegen wang, dat gevoel had hij graag, zelfs op het allerlaatste moment. In het loslaten hebben we elkaar nog eenmaal intiem ontmoet. (Linda)


Bekijk de getuigenissen van Lies, Freddy, Linda en Rita op de video hieronder.