Raadplegingen

ma di wo do vr za zo
Dr. Miriam Bouckaert Aalst voormiddag voormiddag
Asse namiddag
Ninove voormiddag
Dr. Kaat Guldolf Aalst voormiddag
namiddag
Asse
Ninove
ma di wo do vr za zo
Dr. Miriam Bouckaert Aalst voormiddag voormiddag
Dr. Miriam Bouckaert Asse namiddag
Dr. Miriam Bouckaert Ninove voormiddag
Dr. Kaat Guldolf Aalst voormiddag
namiddag
Dr. Kaat Guldolf Asse
Dr. Kaat Guldolf Ninove
Toon alle beschikbaarheden

Diensthoofd

Laat alle artsen zien die hier werken

De medische dienst Neurologie en Longziekten staan samen in voor de werking van de slaapkliniek, waar mensen met slaapstoornissen (vb. luidruchtige slaap, snurken, overdreven slaperigheid) worden opgenomen voor het meten van de nachtelijke slaap.

De slaapkliniek is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen verschillende specialisten die in het ziekenhuis werkzaam zijn. In dit project werken neurologen, pneumologen, psychiater en psycholoog samen in een team dat een afdoend antwoord wil bieden aan de steeds groeiende problematiek van slaapstoornissen. Het ziekenhuis beschikt over een up-to-date slaaplabo, waardoor ook gespecialiseerde verpleegkundigen aan het team zijn toegevoegd.

Patiënten die verwezen werden met slaapproblemen kunnen zich aanmelden op de slaapkliniek, waar ze een afspraak kunnen maken met een van de teamleden. Naar gelang de verwijzing zal dit in eerste instantie meestal, zij het niet uitsluitend, bij de neuroloog of longarts zijn.

Na een eerste contact kan de arts indien nodig een slaaponderzoek (polysomnografie) voorschrijven. Dit onderzoek houdt in dat de patiënt gevraagd wordt om één of twee nachten in het ziekenhuis te overnachten, waarbij verschillende slaapparameters geregistreerd worden. De resultaten en de daaraan gekoppelde adviezen worden daarna door de arts of de verantwoordelijke van het slaaplabo gegeven.

Voor een aantal patiënten is verdere medische behandeling van de slaapstoornissen aangewezen. Obstructief slaapapnoesyndroom wordt meer in detail besproken onder het hoofdstuk ziektebeelden. Een grote groep patiënten lijdt echter aan wat men ‘psychofysiologische insomnie’ noemt (dit is het soort van slaapprobleem, waarvoor men niet meteen kan terugvallen op medische behandelingen). Voor deze mensen is een cognitief gedragstherapeutisch programma het meest effectief gebleken. Een teamlid van het slaapcentrum kan hiervoor verwijzen naar de psycholoog. Het programma voor behandeling van slaapstoornissen bij de psycholoog is een gestructureerd gedragstherapeutisch groepsprogramma dat werd ontwikkeld door verschillende Vlaamse en buitenlandse universiteiten en slaapcentra en onder voortdurende wetenschappelijke follow-up staat. Ook individuele programma’s of psychotherapie kunnen worden aangeboden.

In teambesprekingen wordt de evolutie van de patiënt en van de lopende programma’s door het slaapcentrum opgevolgd.

Afdelingsbrochure slaaplabo (digitale versie)

Pneumologie brochure slaaplabo quadri