Wat moet u voor een raadpleging betalen? Raadpleeg onderstaande info
Consultatie: erelonen en medische kosten worden apart aangerekend
Bij een raadpleging zijn er twee belangrijke elementen:
Het ereloon wordt contant betaald
Op het einde van de consultatie betaalt u het ereloon aan de geraadpleegde arts of aan zijn secretariaatsmedewerker. Sommige artsen of diensten binnen het OLV Ziekenhuis beschikken over een betaalterminal. In andere gevallen zult u gevraagd worden om met contant geld te betalen. (In het OLV Ziekenhuis in Aalst vindt u een ING-automaat om geld af te halen).
Aanvullende medische kosten worden apart gefactureerd door het ziekenhuis
Het gebeurt regelmatig dat de geraadpleegde arts bij de consultatie ook een onderzoek of een medische handeling uitvoert. Daarbij maakt de arts gebruik van instrumenten, apparatuur en/of materialen van het OLV Ziekenhuis. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend naast het ereloon van de arts. Dit wordt niét meteen na de raadpleging verrekend: u ontvangt hiervoor later een aparte factuur.
Verbintenistarieven: de basistarieven die vastgelegd zijn in een conventie
De basistarieven voor het ereloon van de arts worden op nationaal niveau overeengekomen met de mutualiteiten.
Ook de basistarieven voor de medische handelingen en de onderzoeken worden op nationaal niveau overeengekomen.
Wenst u een arts die tegen verbintenistarief werkt?
In het OLV Ziekenhuis kunt u op verzoek altijd een beroep doen op een arts tegen verbintenistarief.
Het gaat dan ofwel om een geconventioneerde arts, ofwel om een niet-geconventioneerde arts die akkoord gaat om u tegen verbintenistarief te helpen. Raadpleeg de lijst van de OLV-artsen waarop telkens is aangegeven of de arts al dan niet aangesloten is bij de conventie. Om de meest recente info te hebben, kunt u dit ook verifiëren op de website van het Riziv. Als u het verbintenistarief wenst, maar toch een beroep wenst te doen op een niet-geconventioneerde arts, dan zult u dit vooraf uitdrukkelijk aan de betrokken arts moeten vragen. De betrokken arts is niet verplicht om op uw vraag in te gaan, en kan u eventueel naar een collega doorverwijzen. U hebt dus een beperkte vrijheid om zelf uw arts te kiezen als u tegen verbintenistarief wenst geholpen te worden.
Wat betaalt u zelf voor het ereloon?
Als u bent aangesloten bij een ziekenfonds, betaalt dit fonds een groot deel van het ereloon terug. U zult op het eind van de consultatie echter eerst het volledige bedrag betalen. Bij betaling geeft de arts u een ‘getuigschrift’ voor verstrekte hulp’. Bezorg dit aan uw ziekenfonds, dat dan een deel zal terugbetalen.
Meestal betaalt u uiteindelijk enkel het ‘remgeld’: dat is het deel van het ereloon dat het ziekenfonds niet terugbetaalt. Het remgeld is doorgaans veel lager dan het deel dat door het ziekenfonds wordt vergoed. (Eventuele ereloonsupplementen worden niet door het ziekenfonds vergoed, en dient u dus zelf te betalen).
Twee kanttekeningen:
Wat betaalt u zelf voor aanvullende medische handelingen en/of onderzoeken?
Als u bent aangesloten bij een ziekenfonds, betaalt dit fonds een groot deel van de kosten voor aanvullende medische handelingen en/of onderzoeken terug.
U zult hiervoor echter een factuur van het OLV Ziekenhuis ontvangen, die u eerst dient te betalen.
Twee kanttekeningen:
Vragen?
Voor vragen in verband met uw factuur kan je tijdens de kantooruren (werkdagen van 9u tot 17u) contact opnemen met de dienst Facturatie T. 053 72 41 30 of E-mail: facturatie [at] olvz-aalst [dot] be
webmaster [at] olvz-aalst [dot] be
Campus Aalst | Moorselbaan 164, 9300 Aalst | T. 053 72 41 11 | F. 053 72 45 86 |
Campus Asse | Bloklaan 5, 1730 Asse | T. 02 300 61 11 | F. 02 300 63 00 |
Campus Ninove | Biezenstraat 2, 9400 Ninove | T. 054 31 21 11 | F. 054 31 21 21 |
© Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis