Echocardiografie

Inhoudstafel
Hartcentrum OLV Aalst - onderzoeken - c

Wat?

Een echocardiografie brengt het hart (de hartspier, de hartkleppen en de grote bloedvaten) in beeld aan de hand van ultrasone geluidsgolven. Dit onderzoek brengt de beweging van het hart in beeld. Een echocardiografie op basis van de Dopplertechniek (zie hieronder) werkt ook met ultrageluidsgolven en heeft tot doel de stroomsnelheid van uw bloed te bepalen. Hoe meer golven, hoe hoger de toon. De arts leidt uit de toonhoogte de snelheid en de richting van de bloedstroom af. De computer geeft het resultaat als kleurige vlammetjes weer in het echografiebeeld.

Voorbereiding

Er zijn verschillende soorten echocardiografieën mogelijk.

  • Transthoracale echocardiografie - Op het bovenlichaam, ter hoogte van het hart, wordt een apparaat (sonde) geplaatst.
  • Doppleronderzoek - Geen specifieke voorbereiding.
  • Stressechocardiografie - Uw arts informeert u of - en zo ja, welke - medicijnen u voorafgaand aan de ingreep niet mag nemen. Tijdens deze echocardiografie zal u gevraagd worden een inspanning te leveren op een fietstotestel, of zal er met medicatie getracht worden een inspanning na te bootsen. U mag voor het onderzoek geen zware maaltijd gebruiken.
  • Transoesofagale echocardiografie (slokdarmechocardiografie; zie verder) - U mag in de vier uur die voorafgaan aan het onderzoek niet eten, drinken of roken. - Uw keel wordt verdoofd.

Onderzoek

Doppleronderzoek

De arts wrijft een geleidende gel over het bovenlichaam, ter hoogte van het hart. Met een soort pen stuurt hij geluidsgolven door naar uw hart. Die golven kaatsen terug en worden door het Dopplerapparaat omgezet in geluid en beeld.

Het onderzoek is volledig pijnloos en duurt om en bij de dertig minuten.

Stressechocardiografie

Tijdens dit onderzoek wordt niet allen in rust maar ook tijdens inspanning/belasting een echocardiografie gemaakt. Die belasting wordt gesimuleerd door de patiënt te laten fietsen of door een geneesmiddel (dobutamine) via een infuus toe te dienen. De arts brengt verschillende elektroden aan op de borst en de rug om tijdens de belasting continu het hartritme te monitoren en te registreren.

Via een infuus wordt dobutamine toegediend waardoor het hart sneller gaat kloppen. De dosis dobutamine die de arts toedient, wordt geleidelijk aan opgevoerd. Er worden voortdurend echobeelden gemaakt. De arts houdt tijdens het onderzoek voortdurend uw hartritme in het oog en vergelijkt de beelden van het begin van het onderzoek met die tijdens en na de toediening van dobutamine.

Tijdens het onderzoek kan de patiënt klachten ondervinden die worden veroorzaakt door de toediening van dobutamine. Die moet hij meteen aan de behandelende arts melden.

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Transthoracale echocardiografie

Gelijklopend met het Doppleronderzoek.

Het onderzoekt is volledig pijnloos en duurt zowat vijftien minuten.

Transoesofagale echocardiografie (apart onderzoek)

Via een endoscoop wordt een flexibel buisje in uw slokdarm ingebracht. Omdat de slokdarm langs het hart loopt, krijgt de arts op die manier een beter beeld van het hart dan bij een andere echocardiografie.

Met een transoesofagale echocardiografie (ook wel slokdarmechografie genoemd) kunnen dieper liggende structuren van het hart in beeld worden gebracht, die niet zichtbaar zijn via een uitwendige echografie. Voor het onderzoek moet u nuchter zijn en dus niets gegeten of gedronken hebben in de vier tot zes uur voorafgaand aan het onderzoek. U krijgt een plaatselijke verdoving van uw keel via een spray of drankje. Als u bang bent voor het onderzoek, kunt u vragen naar een kalmeringsmiddel. Tijdens het onderzoek kunt u normaal door uw neus en mond ademen. Via de keel wordt een slangetje met de dikte van ongeveer een pink ingebracht. Het inbrengen zelf is niet pijnlijk, maar u kunt er even misselijk van worden. Aan het slangetje zit een zendertje dat uw hart in beeld brengt.

Een slokdarmechocardiografie duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek kunt u het beste wachten vooraleer iets te eten of drinken totdat de verdoving is uitgewerkt. Anders loopt u de kans dat u zich verslikt. Als u een kalmeringsmiddel heeft genomen, mag u na afloop niet autorijden en kunt u zich het beste naar huis laten brengen.

Het onderzoek bezorgt u een onprettig gevoel, maar veroorzaakt geen grote pijn.

Nazorg

  • Doppleronderzoek - Geen speciale nazorg.  U mag niet zelf met de auto rijden na het onderzoek.
  • Stressechocardiografie - U kan zich na het onderzoek moe voelen. In sommige gevallen moet u enkele uren ter observatie in het ziekenhuis blijven. In andere geval mag u meteen naar huis. U mag niet zelf met de auto rijden na het onderzoek.
  • Transthoracale echocardiografie - Geen speciale nazorg.
  • Transoesofagale echocardiografie - Gedurende een uur na het onderzoek mag u niets eten of drinken. - Enkele uren na het onderzoek mag u naar huis. - U mag niet zelf met de auto rijden.

Cardiologie brochure Dobutamine stress-echocardiografie

Cardiologie brochure transoesofageale echocardiografie

Cardiologie brochure stressechocardiografie