De ambulante contacten betreffen patiënten die naar het ziekenhuis komen voor een raadpleging, een onderzoek of een kleine ingreep waarvoor geen opname in het dagziekenhuis of een verpleegafdeling is vereist.
In 2021 lag het aantal ambulante contacten 20% hoger dan in het eerste coronajaar 2020 en ook 28% hoger dan in het pre-coronajaar 2019. In de tweede helft van 2020 was al een stijging merkbaar, wat toen werd gezien als een ‘inhaalbeweging’ van uitgestelde consultaties en onderzoeken tijdens de allereerste coronagolf. Wellicht heeft dat effect ook nog meegespeeld in 2021. De 20%-stijging doet echter vermoeden dat er nog andere factoren een rol hebben gespeeld in deze evolutie.
Omdat de hospitalisatiecapaciteit ook in 2021 nog werd beperkt door de coronamaatregelen, zochten artsen naar alternatieven voor een klassieke ziekenhuisopname, zoals telemonitoring. Dankzij de technologische ontwikkelingen kunnen steeds meer patiënten nauwgezet worden opgevolgd thuis, met een beperkt aantal consultaties voor de opvolging. Bij telemonitoring daalt het aantal meerdaagse hospitalisaties maar is er een toename van de ambulante contacten. Laten we ook niet vergeten dat de overheid in 2021 ook nog sterk heeft ingezet op het testen en screenen op Covid-19, wat eveneens tot een toename van de ambulante contacten leidt.
In 2021 heeft het OLV Ziekenhuis zijn medisch korps ook verder versterkt – waardoor mogelijk ook een grotere groep patiënten heeft geopteerd om zich in het OLV Ziekenhuis in plaats van elders te laten behandelen.