Betalen

Inhoudstafel

De prijs voor uw gezondheid kunt u voor een deel zelf bepalen 

In het Belgische sociale zekerheidsstelsel is de basisgezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die is aangesloten. De prijs die u als patiënt zelf moet betalen, hangt ook af van een aantal keuzes die u zelf maakt. 

Meteen betalen of via factuur?

Het ereloon voor een consultatie wordt contant betaald. Op het einde van een raadpleging betaalt u het ereloon aan de geraadpleegde arts of aan zijn secretariaatsmedewerker. Sommige artsen of diensten binnen het OLV Ziekenhuis beschikken over een betaalterminal. In andere gevallen zult u gevraagd worden om met contant geld te betalen. (In het OLV Ziekenhuis in Aalst vindt u een ING-automaat om geld af te halen).

Aanvullende medische kosten bij een ambulant bezoek worden apart gefactureerd door het ziekenhuis. Het gebeurt regelmatig dat de geraadpleegde arts bij de consultatie ook een onderzoek of een medische handeling uitvoert. Daarbij maakt de arts gebruik van instrumenten, apparatuur en/of materialen van het OLV Ziekenhuis. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend naast het ereloon van de arts. Dit wordt niét meteen na de raadpleging verrekend: u ontvangt hiervoor later een aparte factuur.

Voor een opname (dagkliniek of hospitalisatie) ontvangt u enkele weken na uw ontslag uit het ziekenhuis een factuur. Als u bent aangesloten bij een ziekenfonds (en dus onder het Belgische stelsel voor de sociale zekerheid valt) hoeft u niks op voorhand of bij ontslag uit het ziekenhuis te betalen.

Uw OLV-facturen met Doccle betalen èn opvolgen

Als allereerste zorginstelling biedt het OLV Ziekenhuis u de mogelijkheid om uw patiëntenfactuur elektronisch te ontvangen. Dat gebeurt via het digitale platform Doccle. Gedaan met papierverspilling en angstvallig op zoek gaan naar verloren gelegde facturen. Gedaan met aanmaningen omdat u een betalingsopdracht over het hoofd hebt gezien.

Doccle helpt u. Doccle is gratis. Doccle garandeert de hoogst mogelijke veiligheidsstandaard. Doccle maakt het ook mogelijk om facturen te archiveren. De archiefdienst van Doccle is vooral handig voor patiënten die voor langdurige behandelingen meermaals in het OLV Ziekenhuis moeten zijn. Doccle brengt alle OLV-facturen netjes samen in een overzicht: handig als u terugbetaling verwacht via een aanvullende hospitalisatieverzekering.

Als OLV-patiënt aansluiten bij Doccle? Super-eenvoudig! Het neemt niet langer dan 4 minuutjes in beslag. Ga meteen aan de slag!