Chronische pijnrevalidatie (BOOST)

Inhoudstafel

Pijnkliniek brochure BOOST programma

Chronische pijnrevalidatie - OLV Ziekenhuis

Wat?

Het chronische pijnprogramma is een groepsprogramma dat mensen de kans biedt hun beperkingen in het dagelijks leven aan te pakken. Deze beperkingen zijn vaak doorheen de jaren met chronische pijn tot stand gekomen en zorgen er vaak voor dat de alledaagse taken en rollen moeilijk uitvoerbaar worden. Het is niet evident om zonder begeleiding deze vicieuze cirkel te doorbreken. Daarom staan wij in dit programma met een gespecialiseerd team (kinesitherapeut, ergotherapeut, psycholoog en sociaal assistent) klaar om deze mensen hierin te begeleiden.

Voor wie?

Mensen met chronische pijn (die al langer dan 3 maand aanwezig is) bij wie er een grote impact is op hun dagelijks leven, en die gemotiveerd zijn hier actief mee aan de slag te gaan.

Revalidatie

Verpleegkundige. Deze brengen de pijn in kaart en volgen het pijn beleid op.

Psycholoog. De psycholoog gaat met u na welke factoren pijn en vermoeidheid extra zwaar kunnen maken. Zij helpt eveneens bij het verwerkings- en aanvaardingsproces. Samen wordt er gezocht hoe u uw leven terug waardevol en zinvol vorm kunt geven.

Sociaal verpleegkundige. Biedt ondersteuning en begeleiding bij het zoeken naar een aangepaste levensstijl, zowel thuis als op de werkvloer.

Kinesitherapie. Op basis van een bewegingsonderzoek en een gerichte vraagstelling gaat de kinesitherapeut na waar de pijnklachten zich situeren.

Ergotherapie. Er wordt gestreefd naar het bevorderen, terugwinnen en/of in stand houden van uw functies en mogelijkheden met als doel een zo hoog mogelijke zelfredzaamheid, productiviteit en vrijetijdsbesteding in uw dagelijks leven. We trachten hierbij een evenwicht te zoeken tussen uw belasting en belastbaarheid.

Arts-algoloog. Verleent advies over specifieke pijnbestrijding.

Verloop

Vooraleer de effectieve actieve opvolging plaatsvindt doorlopen de personen een traject waarbij ze gezien worden door de verschillende disciplines. Nadien kan er doorverwezen worden naar educatiesessies met als doel de kennis rond pijn te vergroten alsook om hier mee om te gaan. Vanaf dit moment kan er gestart worden met het programma dat een holistische benadering omvat. Wij gaan gradueel de belastbaarheid van de personen verhogen door middel van actieve oefentherapie. Dit met de bijhorende begeleiding om de motivatie en goede gedachtegang hoog te houden.