Covid-screening op Campus Aalst en Campus Asse

Inhoudstafel
covid screening in blok P via Keienberg
Deze vakantie worden wij overspoeld met aanvragen om een screening te boeken. Daarom een dringende oproep om uw screening te reserveren via Mynexuzhealth (zie hieronder).
Dienst Klinisch Labo

Maak een afspraak

Voor uw geplande opname, ingreep of procedure dient u preventief getest te worden op covid-19. U krijgt hiervoor een afspraak in het OLV Ziekenhuis ongeveer 2 dagen voor de ingreep of procedure.

Ook als u uit een land met code rood komt, kan men u verwijzen naar het OLV Ziekenhuis voor een covid-screening. Dat is ook zo wanneer u in contact bent geweest met een persoon die positief heeft getest op covid-19.

Tot slot kunt u ook een screening nodig hebben wanneer u naar het buitenland wil reizen.

  • Idealiter maakt u voor uw screening (zowel voor Campus Aalst als Campus Asse) online een afspraak te maken via mynexuzhealth. Download onder het venster met het filmpje de brochure waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd. (Of klik hier door voor twee video's: (a) registratie via itsme, (b) registratie via de PC)
  • Om telefonisch een afspraak op Campus Aalst of Campus Asse te maken: bel naar 053 72 84 71

Klinisch labo - afspraak maken via mynexuzhealth

Informatiefolder covid-screening op Campus Aalst

Waar vindt u ons?

  • Heeft u geen symptomen? Binnen het OLV Ziekenhuis worden deze covid-screenings zoveel mogelijk gecentraliseerd op Campus Aalst, in blok P die rechtstreeks via de Keienberg is te bereiken (foto) - of op Campus Asse, in de kantoorcontainer die rechts naast het hoofdgebouw langs de Bloklaan staat opgesteld
  • Bent u ziek of heeft u covid-symptomen? Ga dan via Spoed! (Zowel op Campus Aalst als Campus Asse)
  • Ga dus niet via de kiosk of inschrijfbalie in de onthaalzone. U kunt zich inschrijven aan de covid-screening zelf. Om veiligheidsredenen willen we zo min mogelijk mensen met (een vermoeden van) covid-19 in het ziekenhuis.
Hoe verloopt een covid-screening (swab test)?

Hoe verloopt een screening?

  • Onze medewerker van de screening zal u enkele vragen stellen, zoals: hebt u de afgelopen dagen een van volgende symptomen gehad: hoesten, niezen, koorts, kortademig, andere ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid...
  • Daarna wordt het staal afgenomen. De verpleegkundige zal u hierbij vragen het hoofd goed naar achteren te plaatsen. Er zal een wisser (zoals een lang wattenstaafje) ingebracht worden in uw neus. Dit doet geen pijn, maar geeft wel een kort, onaangenaam gevoel in de neus en ogen, waardoor u uw neus zal moeten snuiten. Nadien kan u naar huis.

Hoe verneem ik het resultaat?

Het resultaat is meestal binnen de 24 uur beschikbaar via de mynexushealth app (zie hoger).

Indien de test positief is, wordt u gecontacteerd door de aanvragende arts of het laboratorium. Indien de test werd uitgevoerd in voorbereiding op een ingreep of een onderzoek, zal de behandelende arts beslissen of de ingreep of het onderzoek kan doorgaan met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen.

Indien de covid-screening om een andere reden werd uitgevoerd, zal uw huisarts/behandelend arts verder bepalen hoe lang u in thuisisolatie dient te gaan. 

Als u negatief test, krijgt u géén telefoon. U wordt via sms geïnformeerd dat u het resultaat van uw test op mynexuzhealth kunt terugvinden: helemaal GDPR-proof! U kunt via mynexuzhealth uw resultaat bekijken, via mijngezondheid of via de app 'corona-alert' of via de app 'covidsafe.be' (indien u over een code van de overheid beschikt). Noot: er werden recent technische problemen bij de website en apps van de overheid gemeld; OLV kan daarbij niet helpen maar verwijst naar mynexuzhealth.
Wanneer de test werd aangevraagd in kader van een buitenlandse reis, zal u, indien uw e-mail adres bekend is, uw resultaat ook per e-mail ontvangen.
Als de covid-screening werd uitgevoerd in voorbereiding op een ingreep of een onderzoek, komt u op het afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis.
Indien de covid-screening om een andere reden werd uitgevoerd, zal uw huisarts/behandelend arts u informeren wanneer er een tweede screening is vereist.

Frequently Asked Questions

Kan ik op mij op eigen initiatief laten screenen?
Neen. Ofwel dien je een voorschrift te hebben van jouw arts, huisarts of specialist. Ofwel dien je over een code van de overheid te beschikken.
Daarenboven dien je een afspraak bij het labo van het OLV Ziekenhuis te maken voor jouw screening. 

Kan ik het labo telefonisch contacteren voor een afspraak?
Ja dit kan, maar we raden aan om zo veel mogelijk elektronisch te reserveren   Je kan het labo bereiken op het nummer 053/ 72 84 71

Kan ik het labo telefonisch contacteren voor een resultaat te verkrijgen?
Ja dit kan, maar we raden aan om zo veel mogelijk elektronisch/online het resultaat op te zoeken.
Je kan het labo bereiken op het nummer 053/ 72 42 78

Kan ik ook op zaterdag of zondag een screening krijgen?
Ja dit kan, tussen 8u00 en 16u00 – maar enkel na afspraak

Kan ik ook op campus Ninove een screening krijgen?
We geven de voorkeur om alle screeningen op campus Aalst of campus Asse te laten doorgaan

Kan ik ook op campus Asse een screening krijgen?
Ja dit kan. Alle weekdagen van 8u tot 16 u en op zaterdag en zondag van 8u tot 12u. We raden aan om zo veel mogelijk elektronisch te reserveren. Je kan het labo bereiken op het nummer 053 72 84 71

Ik heb een covid-screening nodig in het kader van een reis naar het buitenland. Kan dit in het OLV Ziekenhuis?
Ja, u kan hiervoor terecht op Campus Aalst of Campus Asse. U maakt uw afspraak bij voorkeur via mynexuzhealth (zie hoger). U ontvangt het resultaat meestal binnen de 24 uur via e-mail en in de mynexuzhealth app. Het Labo van het OLV Ziekenhuis is door de Belgische autoriteiten gecertifieerd om PCR-tests af te nemen. Het laboresultaat wordt in het Nederlands en in het Engels afgeleverd. 
Vanaf 28 juni zal voor elke test in kader van een buitenlandse reis een CTPC-code moeten aangevraagd worden (zowel voor een gratis test als voor een test die door de reiziger zelf moet betaald worden). Hoe? Ga naar de website 'www.mijngezondheid.be' en vraag een code aan. Die kan u downloaden. De code is slechts 10 dagen geldig. Breng deze code zeker mee wanneer u zich komt laten testen. Deze code is immers noodzakelijk om het 'EU Digitaal Covid-Certificaat' te kunnen aanvragen.
Via de website 'mijngezondheid.belgie.be' kan u een 'EU Digitaal Covid-Certificaat' downloaden eens uw resultaat gekend is. Kijk zeker ook de reisadviezen per land na op de website van 'diplomatie.belgium.be'.
Op de officiële website van de overheid vindt u ook meer info over tests  en reizen.

Kan ik in het OLV Ziekenhuis terecht voor een gratis PCR-test vanaf 1 juli?
Als u nog niet werd gevaccineerd, kan u vanaf 1 juli tot eind september twee keer een gratis PCR-test aanvragen, bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of een festival bij te wonen. 
Hoe? Ga naar de website 'www.mijngezondheid.be' en vraag een code aan. Die kan u downloaden. De code is slechts 10 dagen geldig. Maak vervolgens (tijdig) een afsprak bij een testcentrum. Hoe dit in het OLV kan, leest u hoger op deze pagina. Met uw code kan u naar een testcentrum gaan om een gratis PCR-test te laten afnemen. Iedereen tussen de 6 en 17 jaar heeft sowieso recht op twee gratis tests. Vanaf 18 jaar krijgt u ook twee tests gratis, tenzij u reeds de kans had om zich te laten vaccineren.