Intimiteit, seksualiteit en kanker

Intimiteit, seksualiteit en kanker kunnen op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie lijken. Bij seksualiteit en intimiteit wordt gedacht aan ontspanning en plezier, terwijl kanker net het tegenovergestelde beeld oproept. Toch horen intimiteit en seksualiteit bij het leven van alledag.

Gezien elke vorm van kanker andere gevolgen met zich mee kan brengen is het moeilijk om te voorspellen hoe en in welke mate dit het dagelijkse leven en de seksualiteitsbeleving zal beïnvloeden. Daarbij komt nog dat iedereen andere noden heeft op vlak van intimiteit en seksualiteit. Wanneer je vragen hebt over het hervatten van het seksuele leven en het uiten van intimiteit kan je steeds bij ons terecht.

Ga het gesprek aan

Heeft u nood aan een gesprek, spreek u behandelende arts aan of contacteer een hulpverlener van het Oncologisch Support Team voor een verkennend gesprek. U beslist steeds zelf wat u al dan niet wil bespreken. Het belangrijkste is dat u niet met uw vragen of klachten blijft zitten.

Meer informatie?

In onderstaande informatiebrochures bespreken we welke veranderingen kanker en de verschillende behandelingen op seksueel gebied kunnen teweeg brengen. Daarna komen enkele veelvoorkomende seksuele problemen aan bod en besteden we aandacht aan hoe u kan vrijen tijdens of na de behandeling. We sluiten af met een aantal raadgevingen wanneer het beleven van uw seksualiteit echt een probleem wordt. Via deze weg willen wij, het Medisch Team en het Oncologisch Psychosociaal Support Team, u en uw partner aanmoedigen om hierover met elkaar te praten of een hulpverlener in vertrouwen te nemen.