Lymfedrainage

Inhoudstafel
Lymfedrainage - OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove

Wat?

Ons lichaam heeft een netwerk van lymfeklieren en lymfevaten waarin er lymfevocht stroomt, vergelijkbaar met ons bloedvatensysteem. Dit netwerk van lymfevaten transporteert het lymfevocht over het volledige lichaam. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht in de vochtaanvoer en –afvoer.

Door de lymfeklieren en lymfevaten in de oksel/lies te verwijderen, verandert de vochtafvoer in de arm/het been. Dit maakt het ook moeilijker om het vocht in de arm/been te laten circuleren naar andere delen van het lichaam. Als de achterblijvende lymfevaten onvoldoende zijn om het vocht uit de arm/been en borst/buik te draineren, stapelt dit vocht zich op en ontstaat er een zwelling of lymfoedeem.

Bestraling kan hetzelfde effect hebben op de lymfevaten als chirurgie. Personen bij wie veel lymfeklieren verwijderd zijn en die radiotherapie ondergaan, hebben het hoogste risico op vorming van lymfoedeem.

Lymfoedeem treedt meestal niet acuut op, maar ontwikkelt zich langzaam. De zwelling kan de eerste tijd heel beperkt blijven, maar zelfs jaren later verder evolueren.

Het betreft een individueel programma.

Voor wie?

Personen bij wie er minimaal 5% volumeverandering wordt waargenomen tussen beide ledematen.

Revalidatie

Kinesitherapie. De kinesist voert een omtrekmeting uit. Met deze meting berekent hij een relatief percentage oedeemvolume. Wanneer 5% volumeverandering tussen beide ledematen waargenomen wordt, wordt gestart met de behandeling. Deze kan bestaan uit manuele lymfedrainage volgens techniek van Vodder, pneumatische compressietherapie met een meerkamermanchet, zwachtelen en taping.