Zelfs in de piekperiode van de pandemie bleef de medische innovatie binnen het OLV Ziekenhuis op een behoorlijk peil en kwam in 2021 terug op kruissnelheid.
Een eerste indicator voor medische innovatie is het aantal artikels met OLV-artsen als (co-)auteur die in wetenschappelijke publicaties werden gepubliceerd. In 2021 ging het over meer dan 170 artikels, waaronder ook een aantal in de meest prestigieuze tijdschriften zoals The Lancet (Dr. Brouwers, Hartcentrum OLV Aalst; Dr. Van Huffel en Dr. Nobels, dienst Endocrinologie) en The New England Journal of Medicine (Dr. De Bruyne, Hartcentrum OLV Aalst).
Meerdere OLV-artsen zijn sterk geëngageerd binnen internationale medische vakverenigingen. In 2021 werd Dr. Casselman (Hartcentrum) benoemd tot voorzitter van een werkdomein binnen de European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS). Onder impuls van Dr. Bouchez (Anesthesiologie) werd het OLV in 2021 door de prestigieuze European Association of Cardiothoracic Anaesthesiology and Intensive Care (EACTAIC) erkend als training center. Dr. Van Slycke (Algemene heelkunde) was de drijvende kracht achter de toelating van OLV tot EUROCRINE, het Europees register en netwerk voor endocriene chirurgie.
Een andere innovatie-indicator is de deelname aan klinische studies. In 2021 waren er niet minder dan 228 klinische studies waarbij het OLV Ziekenhuis was betrokken. Vermeldenswaard is dat daarvan 27 klinische studies niet vanuit de industrie kwamen, maar op initiatief van onze eigen artsen werden opgezet: de zogenaamde investigator-driven studies.
Het OLV Ziekenhuis heeft ook in 2021 zijn rol vervuld als medisch centrum waar nieuwe technieken, technologieën en toestellen als (een van de) eerste(n) worden gehanteerd. Hieronder volgt een selectie.
- Dr. De Potter (Hartcentrum) maakt als eerste ter wereld succesvol gebruik van cryoablatie bij ultra lage temperaturen voor de behandeling van atriumfibrilleren (AF) en ventriculaire tachycardie (VT).
- Dr. Traen en Dr. Despierre (Gynaecologie) startten als eersten in België met een innovatieve, robot-geassisteerde techniek voor tepelbesparende borstamputaties met prothesereconstructie.
- Dr. Schatteman (Urologie) nam als eerste in de Benelux de minimaal-invasieve techniek van aquablatie op in het therapeutisch arsenaal. Hiermee kunnen goedaardige prostaatvergrotingen worden behandeld waarbij het teveel aan prostaatweefsel op heel precieze manier wordt verwijderd met een robot-gestuurde warmtevrije waterstraal.
- Dr. Wyffels en Dr. Collet (Hartcentrum) maken als eersten in de Benelux gebruik van de Corindus-robot voor het nog preciezer plaatsen van stents.
- Dr. Faict, Dr. Peeters en Dr. Roosens (Orthopedie) namen een tweede Cori-robot in gebruik die wordt ingezet bij het plaatsen van knieprotheses.
- Dr. Vercauter (Longziekten) was een van de voortrekkers van het Aalsterse pilootproject om covid-19-patiënten op een veilige manier via telemonitoring op te volgen.
- Het team van Dr. Bartunek, Dr. Van Camp en Dr. Stockman (Hartcentrum) plaatsen een TriClip bij een 83-jarige vrouw en brengen het hartcentrum daarmee bij de geselecteerde centra in België en Noord-Europa waar dit innovatieve medische hulpmiddel voor het herstellen van lekkende tricuspidalishartklep wordt geïmplanteerd