Aalsterse ziekenhuizen bieden vernieuwende nucleaire therapie aan bij uitgezaaide prostaatkanker

Samenwerking A.S.Z. – OLV Ziekenhuis

De Lu-117-PSMA-therapie bestaat uit een reeks van vier behandelingen om de zes weken. Voor elke nucleaire geneeskundige behandeling komt de patiënt naar het ziekenhuis waar een infuus met Lu-117-PSMA in de arm wordt ingebracht. Omdat het een radioactieve stof betreft, gebeurt de toediening in speciaal hiervoor uitgeruste loodkamers. Omwille van de beperkte capaciteit in de Aalsterse ziekenhuizen hebben OLV en A.S.Z. een regeling getroffen waarbij de loodkamers in het ene ziekenhuis ook ter beschikking worden gesteld van patiënten die door artsen uit het andere ziekenhuis worden opgevolgd.

Behandeling

Tijdens de toediening draagt de patiënt een koelingsmaskers om de speekselklieren te beschermen. De radioactieve stof Lu-117-PSMA wordt via een infuus in de arm toegediend en vindt hierna spontaan zijn weg naar de receptoren van de tumor in het lichaam waaraan de stof zich kan hechten en zijn werking kan uitvoeren. De patiënt ervaart nauwelijks pijn of hinder van deze toediening. Hij dient wel na elke sessie nog een nacht in het ziekenhuis te blijven totdat de radioactiviteit in zijn lichaam voldoende gedaald is. Vervolgens wordt er nog een SPECT-scan genomen van de tumor-zone en een nameting uitgevoerd, vooraleer de patiënt, op dag twee dus, terug naar huis mag.

In beide Aalsterse ziekenhuizen samen komen jaarlijks zowat 40 patiënten in aanmerking voor deze behandeling. Het OLV Ziekenhuis en het A.S.Z. nemen voor deze therapie ook deel aan een nationaal register, waarin de resultaten van de behandelingen worden bijgehouden en geanalyseerd. Het grote voordeel aan deze vernieuwende therapie is dat het stabilisatie of een vermindering van de ziekteactiviteit tot stand brengen. Verwacht wordt dat deze therapie op termijn ook zal ingezet kunnen worden in vroegere stadia van prostaatkanker.

Dienst Nucleaire Geneeskunde A.S.Z. – OLV

(Van links naar rechts op de foto)