Dr. Pieter De Bondt, Nucleaire geneeskunde OLV

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen bij de man. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende behandelingen mogelijk. Eén behandeling is het chirurgisch verwijderen van de prostaat. Maar ook dan is een goede opvolging nodig. Herval en uitzaaiingen zijn immers altijd mogelijk. En hoe vroeger die opgemerkt worden, hoe groter de kans op genezing. Het gebruik van de PSMA-PET/CT-scan kan hier het verschil maken. Dr. Pieter De Bondt van de dienst Nucleaire geneeskunde geeft tekst en uitleg. “Mannen bij wie de prostaat verwijderd is, worden verder opgevolgd door hun uroloog”, zegt dr. De Bondt. “Als uit een bloedonderzoek blijkt dat het PSA-niveau stijgt, dan moeten we waakzaam zijn. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt. Een verhoogde PSA-waarde kan wijzen op prostaatkanker.” “Om te zien of er inderdaad sprake is van herval of uitzaaiingen, moesten we vroeger veel verschillende scans maken. Vandaag kunnen we met de gecombineerde PSMA-PET/ CT-scan een veel gerichter en nauwkeuriger onderzoek doen. De foto toont veel beter of er een klier zit of een letsel. Zo kunnen we ook sneller dan voorheen ingrijpen als dat nodig is.” “Prostaatkanker komt heel vaak voor bij mannen. De PSMA-PET/CT-scan kan dus voor heel wat patiënten van dienst zijn.” Grotere kans op genezing “De PSMA-PET/CT-scan maakt een PET-scan en een CT-scan in één”, legt dr. De Bondt uit.

Het PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen is sinds 1 september 2017 officieel erkend en biedt sinds 20 november 2017 onderzoeken met de PET-scanner aan. Vanaf 26 maart 2018 wordt het nieuwe toestel in gebruik gesteld waarmee tegelijkertijd zowel een PET- als een CT-scan kan worden genomen. De PET/CT-scanner van de associatie staat opgesteld in het OLV Ziekenhuis te Aalst.

Het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius (Dendermonde-Zele), het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ Aalst-Geraardsbergen-Wetteren) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV Aalst-Asse-Ninove) gaan een VZW oprichten voor het beheer en de exploitatie van het PET-centrum ten behoeve van de associatie.

Ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar maken en lokaliseren

Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scanner en een CT-scanner in één toestel. Een PET-scan (Positron Emission Tomografie) is een isotopisch onderzoek waarbij een zwak radioactieve suikerstof (isotoop) wordt ingespoten. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk. Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Een PET-scan maakt ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar door een verhoogde opname van deze isotoop. Op die manier kan de meest aangewezen therapie voor elke patiënt kan worden bepaald. Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van de anatomie van het lichaam. Bij een CT-scan worden er meerdere dunne dwarsdoorsneden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Door combinatie van beide onderzoeken in één toestel kan men fusiebeelden maken, waarbij de gevonden afwijkingen op de PET-scan onmiddellijk kunnen worden gelokaliseerd in het lichaam dankzij de anatomische informatie van de CT-scan.

Lees het bijhorende artikel uit het patiëntenmagazine Update van juni 2019

PSMA-PET/CT-SCAN