Dr. De Beenhouwer en Anne Vankeerberghen van het lab Moleculaire Biologie

Het lab voor Moleculaire Biologie van het OLV Ziekenhuis publiceerde een wetenschappelijke poster over de bevinding van een patiënte die besmet leek met twee verschillende varianten van het coronavirus. Het ging om  de variant B.1.1.7 (Alfa) die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk opdook en de variant B.1.351 (Delta) die eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika. De aanwezigheid van beide varianten werd bevestigd door een PCR-test op een tweede respiratoir staal door middel van 'sequencing' van zowel het S-gen als het gehele genoom.

“Het betreft een van de eerste gevallen van dubbele besemtting met verschillende varianten van SARS-CoV-2”, zegt hoofdauteur van de poster, moleculaire bioloog Dr. Anne Vankeerberghen van het OLV Ziekenhuis in Aalst, . “We vermoeden dat de patiënten werd besmet door twee verschillende personen, maar we weten halaas niet hoe ze de besmetting opliep."

Meten is weten. Dat geldt zeker ook voor de strijd tegen covid-19. Om de pandemie te overwinnen, moet de wetenschap het virus in alle varianten optimaal kunnen doorgronden. Door deze inspanningen wil het OLV Ziekenhuis een bijdrage leveren tot de wetenschap die moet leiden tot de overwinning op het virus.

Abstract en poster - ECCMID

ECCMID-abstract dubbele coronabesmetting met twee varianten

ECCMID ePoster dubbele coronabesmetting met twee varianten