Opening oncologisch dagziekenhuis - 23 nov 2023

Het oncologisch dagziekenhuis van het OLV Ziekenhuis is verhuisd naar de zesde verdieping van gebouw D, die de voorbije maanden grondig werd gerenoveerd. Als alternatief voor aparte kamers werd er in het architecturaal ontwerp geopteerd voor open ruimten met veel natuurlijke lichtinval en uitzicht op de omgeving. De open ruimte vergemakkelijkt het contact tussen patiënten onderling en tussen patiënten en zorgverleners. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om deze ruimte te compartimenteren zodat privacy gegarandeerd blijft wanneer wenselijk. Er werd gekozen voor een rustgevende omgeving met zachte wittinten, naast aangenaam licht en warm aanvoelende natuurhouten elementen.

Het oncologisch dagziekenhuis bood tot nog toe 28 posities voor patiënten die voor hun behandeling op regelmatige tijdstippen naar het ziekenhuis komen. Het aantal patiënten dat in het oncologisch dagziekenhuis wordt behandeld, is al jaren in stijgende lijn. Enerzijds zorgt een steeds adequatere screening dat meer patiënten tijdig worden gediagnosticeerd en behandeld. Anderzijds leidt de medische innovatie tot een groeiend aantal nieuwe geneesmiddelen die in dagziekenhuis-setting worden toegediend.

Dokter Greet Huygh (rechts op de foto): “Op weekbasis komen er ongeveer 300 patiënten langs in het oncologisch dagziekenhuis voor hun behandeling; dat is omgerekend zowat 70 patiënten per dag. Met de beschikbare 28 posities was stilaan het maximum bereikt. In de gerenoveerde afdeling zijn er 41 posities beschikbaar, waarvan er nu 35 in gebruik zullen worden genomen. Met de extra posities anticipeert het OLV Ziekenhuis op de verwachte verdere groei in de komende jaren van het aantal oncologische patiënten dat voor een therapie in dagziekenhuis-setting in aanmerking komt.”

Peter Verhulst (links op de foto): “Dit renovatieproject vertegenwoordigt een investering van meer dan 2,5 miljoen euro. Daarmee onderstrepen we ons engagement naar deze patiëntengroep om hun behandeling in een moderne, comfortabele en patiëntveilige  setting te laten plaatsvinden. Hoewel er nog geen concrete beslissing is over de exacte taakverdeling voor deze patiënten tussen de beide campussen in Aalst, kunnen we wel stellen dat deze investering zeker ook in de toekomst haar nut voor deze patiëntengroep zal blijven bewijzen.”

Martine Van Alboom, hoofdverpleegkundige van het oncologisch dagziekenhuis (midden op de foto): “Wij staan heel dicht bij onze patiënten en realiseren ons ten volle het belang om hen in een warme, rustgevende omgeving te kunnen verzorgen. Daarvoor kan ik rekenen op een toegewijd team voor wie onze patiënten altijd op de eerste plaats komen. De gerenoveerde verdieping vormt een extra troef. Ik ben ook blij om vandaag te kunnen melden dat Stichting RopaRun  ons project,” Healing environment op het oncologsich dagziekenhuis”  heeft goedgekeurd met een gift van 12127.13 euro. Door in te zetten op een healing environment draag je bij tot het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van alle gebruikers zowel voor onze patiënten als voor onze zorgverleners.