Precision Point biopsy device

Nu ook in België: transperineale biopsie van de prostaat onder lokale narcose  

De dienst Urologie van het OLV Ziekenhuis te Aalst hanteert sinds kort het Precision Point™-systeem om stukjes weefsel uit de prostaat te prikken voor nader onderzoek wanneer er een verdenking van prostaatkanker bestaat of wanneer de stadiëring van een gediagnosticeerde tumor moet worden bepaald. 


Dr. Geert De Naeyer, uroloog: “Met dit Precision Point systeem wordt een dunne naald transperineaal – doorheen de huid tussen de aars en de balzak – onder Echo-beeldgeleiding doelgericht in de prostaat geleid om biopsies te nemen. 
Standaard gebeurde dit vroeger steeds onder volledige verdoving of narcose. Met dit systeem, dat we sinds recent als eertse in Beligië gebruiken, kan dit nu ook onder lokale verdoving  gebeuren, zodat de patiënt na de biopsie direct naar huis kan en zijn dagelijkse activiteit meteen terug kan hervatten.”


Gericht en veilig… versus ‘blind’ en met infectiegevaar

Bij de traditionele, transrectale manier worden bij een patiënt onder lokale narcose met een biospenaald  meerdere stukjes prostaatweefsel via de endeldarm aangeprikt. Omdat de naald naar de prostaat wordt gevoerd via de endeldarm – een omgeving die risico op bacteriële infectie inhoudt – moet de patiënt preventief antibiotica nemen. Met toenemende problemen van antibiotica resistentie proberen we als urologen hoe langer hoe meer deze transrcetale biospies te vermijden. 

Van volledige naar lokale narcose, dus meteen na procedure terug naar huis

Bij transperineale biopsie gaat de naald gaat via de huid van het perineum: het gebied tussen het scrotum (balzak) en de anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie veel kleiner of bijna onbestaande is. 
(Omdat de huid vooraf volledig gesteriliseerd kan worden is het infectiegevaar zelfs zo klein dat antibiotica uit voorzorg niet nodig zijn.) Ook is deze methode minder pijnlijk. 

Bij  de ‘gewone’ transperineale biopsie wordt er meermaals doorheen de huid aangeprikt en dit is moeielijker onder lcoale verdoving en gebeurt daarom in de meeste centra onder totale narcose. 
Maar met het Precision Point™-systeem kan de biopsie héél gericht worden genomen, en gebeurt het aanprikken van de prostaat doorheen een fijne canule, die slechts éénmaal doorheen de huid wordt geprikt. Daardoo geeft dit minder pijn, kan dit onder lokale verdoving gebueren en kan de patiënt na de biopsie meteen weer zijn dagelijkse activiteit hervatten.