EUA-erkenning dienst Urologie OLV Aalst voor robotchirurgie

Robot-geassisteerde ingrepen door gerenommeerde urologen uit negen verschillende landen worden vanuit het OK te Aalst live gestreamd naar het congres in Brugge

De urologen van de ziekenhuizen te Aalst (OLV en ASZ) vervullen een prominente rol op het jaarlijkse ERUS-congres dat door de Robotic Urology Section van de European Association of Urology  (ERUS) wordt georganiseerd en dat in 2017 van 26 tot 27 september plaatsvindt in Brugge.

  • Het organisatiecomité van het congres bestaat uit 5 urologen: drie urologen van het OLV Ziekenhuis (Dr. Mottrie, Dr. D’Hondt, Dr. De Naeyer) en twee urologen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst (Dr. Peeren, Dr. Willemsen).
  • Het congresprogramma besteedt veel aandacht aan live surgery, met zes sessies van telkens drie robot-geassisteerde ingrepen. Deze ingrepen worden uitgevoerd in de operatiezalen van het OLV Ziekenhuis te Aalst en live gestreamd naar de congreshal in Brugge, waar de meer dan 800 deelnemende urologen alles van nabij volgen.
  • Voor de 15 chirurgische ingrepen met robotondersteuning die tijdens het congres live worden getoond, komen negen gerenommeerde urologen uit negen verschillende landen naar het OLV Ziekenhuis in Aalst.

Onder hen is ook Prof Dr. Vip Patel, medisch directeur van zowel het Global Robotics Institute aan het Florida Hospital Celebration Health als het Florida Hospital Cancer Institute Urologic Oncology Program. Prof. Patel geniet wereldfaam voor zijn bijdrage op het vlak van robotchirurgie en heeft meer dan 10.000 prostaatverwijderingen via robotchirurgie uitgevoerd. Op het ERUS17-congres zal Dr. Patel een complexe radicale prostatectomie met behulp van de da Vinci robot uitvoeren.

Dr. Patel wordt samen met Dr. Alex Mottrie als wereldwijde voortrekker voor robot-chirurgie beschouwd. Dr. Mottrie begon zich vanaf 2001 als één van de eerste urologen ter wereld toe te leggen op chirurgische ingrepen met ondersteuning van de robot, en heeft inmiddels meer dan 4000 ingrepen met robotondersteuning uitgevoerd. Tevens is hij voorzitter van de ERUS vereniging en in die hoedanigheid mede verantwoordelijk voor internationale opleiding.  Op het ERUS17-congres zal Dr. Mottrie een complex herstel van een urineleider met robotondersteuning en onder gesofisticeerde beeldbegeleiding uitvoeren.

Ook Dr. Geert De Naeyer van het OLV Ziekenhuis staat op het ERUS17-congres in voor een live ingreep, namelijk een robot geassisteerde sacrocolpopexie of correctie-ingreep voor blaasverzakkingen.