Onderwijs

Inhoudstafel
Leerwerkplaatsen

Leerwerkplaatsen

Een leerwerkplaats is een omgeving waar studenten en leerlingen de kans krijgen om praktijkervaring op te doen in een echte zorgomgeving. Het is een plek waar zij de mogelijkheid hebben om te leren en te groeien door te werken met patiënten, artsen, verpleegkundigen en andere professionals in de gezondheidszorg.

Binnen een leerwerkplaats worden studenten en leerlingen  begeleid en beoordeeld door de mentoren op de afdeling en andere ervaren zorgprofessionals. Hierdoor kunnen zij leren van de expertise van deze professionals en tegelijkertijd de praktijkervaring opdoen die nodig is om zichzelf te ontwikkelen als bekwame zorgverleners.

De organisatie van de verschillende leerwerkplaatsen vereist een goede samenwerking tussen de verschillende stakeholders: het onderwijs, het werkveld en de studenten.

Ondertussen zijn er reeds drie leerwerkplaatsen in het OLV. Hogeschool Odisee neemt de afdeling geriatrie twee over, het SAI neemt de afdeling geriatrie 1 over en de studenten van Artevelde hogeschool neemt de kinderafdeling op zich.

Kijkdagen Artevelde

-

Youca

Youca (voorheen gekend als Youth for Change and Action) is een Belgische organisatie die jongeren de kans biedt om een dag of enkele dagen te werken bij een bedrijf of organisatie, in ruil voor een vergoeding. Deze vergoeding wordt dan gedoneerd aan projecten in België en het Zuiden die jongeren ondersteunen.

Youca organiseert elk jaar een nationale actiedag, genaamd de "Youca Action Day", waarbij duizenden jongeren uit Vlaanderen en Brussel een dag niet naar school gaan en in plaats daarvan werken bij een bedrijf of organisatie. Tijdens deze dag leren de jongeren over de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven en de samenleving, terwijl ze hun eigen talenten en vaardigheden ontdekken en ontwikkelen.

Door jongeren te betrekken bij de Youca Action Day en ze te laten werken bij bedrijven en organisaties, hoopt Youca bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren en hen bewust te maken van hun eigen potentieel en verantwoordelijkheid in de samenleving.

Het OLV ziekenhuis laat laatstejaars secundair studenten één dag actief meewerken in de organisatie. Deze dag gaat telkens door in oktober of november. Heb je interesse om hieraan deel te nemen? Stuur een mailtje naar: begeleidingsverpleegkundigen@olvz-aalst.be.

Beroepenrally

De beroepenrally is een initiatief uitgaande van de vzw ‘Het Beroepenhuis’. Dit project heeft als doel om jongeren uit de tweede en derde graad secundair onderwijs warm te maken voor beroepen binnen de zorg- en welzijnssector. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder het OLV-ziekenhuis. Tijdens deze “rally’s” maken jongeren kennis met een zestal zorgberoepen: kinderbegeleider, opvoeder, zorgkundige in het ziekenhuis, zorgkundige in de thuiszorg, ergotherapeut en thuiszorgverpleegkundige. Het Beroepenhuis neemt de algemene organisatie op zich, het OLV-ziekenhuis zorgen voor de concrete uitwerking van de activiteit van het beroep. Concreet laten we de leerlingen een bijvoorbeeld een kijkje nemen in het labo van ons ziekenhuis, ze leren infusen prikken, reanimeren en parameters nemen. Door deze doe-activiteiten kunnen jongeren ervaren of ze de juiste talenten en interesses hebben voor deze zorgberoepen.

Vlajo

VLajo staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen. Het is een Belgische non-profit organisatie die jongeren en studenten tussen 6 en 25 jaar wil stimuleren om ondernemend te zijn en ondernemerschap te ontwikkelen. Men wil creatief talent ontwikkelen en tevens ook een bruggenbouwer zijn tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

VLajo biedt verschillende educatieve programma's en initiatieven aan, waar wij als begeleidingsverpleegkundigen de kans nemen om jongeren warm te maken voor een studie- en beroepskeuze binnen de zorg. Dit doen we door naar de scholen te gaan en vooral praktische zaken aan bod te brengen, zoals bijvoorbeeld medicatie optrekken, parameters nemen of een wondzorg uitvoeren. Onze missie is om jongeren te inspireren, uit te dagen en te ondersteunen om hun eigen toekomst te creëren in de zorg.

Mentorennamiddagen partnerinstellingen

Niet enkel het OLV-ziekenhuis, maar ook verschillende onderwijsinstellingen organiseren mentorennamiddagen. Hier worden onder andere de laatste nieuwigheden betreffende stages en het onderwijscurriculum toegelicht. Ook worden er vormingen georganiseerd, met diverse onderwerpen.  De begeleidingsverpleegkundigen zijn aanwezig op deze namiddagen, om steeds mee te zijn in de laatste tendensen die leven in het onderwijsveld. De begeleidingsverpleegkundigen geven de aangeboden informatie door tijdens de interne terugkomdagen. Mentoren vanuit het ziekenhuis kunnen ook deelnemen aan deze namiddagen, als bijscholing en om hun engagement te tonen naar de onderwijsinstellingen.

Overlegmomenten scholen

Op het einde van het academiejaar worden alle partners uit het onderwijs uitgenodigd om een terugblik te werpen op het afgelopen jaar en samen vooruit te kijken naar wat het academiejaar nadien te beiden heeft. Op deze namiddag worden onder andere de cijfers van de tevredenheidsenquête bekeken, de invulling van de stageplaatsen en de simulatie voor komend academiejaar. Ook is dit een moment van verbinding tussen onderwijs en werkveld, waar er een open uitwisseling van feedback mogelijk is. Het eerstkomend overlegmoment met de onderwijsinstellingen gaat door op 26 mei 2023.