Thoraxdrainage

Inhoudstafel

Een thoraxdrain is een flexibele kunststof tube (diameter ±0.5-1.0 cm) die onder plaatselijke verdoving tussen de ribben wordt geplaatst om vocht of lucht dat zich tussen de longvliezen bevindt te evacueren.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners neemt (Marevan – Marcoumar – Sintrom –Plavix - Aspirines) dient u deze minstens 5 dagen voor het onderzoek te stoppen. Ook de bloedverdunnende spuitjes(Fraxiparine en Fraxodi, Clexane, Inohep) mag u de dag van de ingreep niet nemen. U Hoeft niet nuchter te zijn voor deze ingreep.

Verloop van de ingreep

U dient ingeschreven te zijn in het ziekenhuis. Als dat nog niet het geval is, dan kan u dat laten doen op aan de inschrijfbalie in de inkomhal (niveau X-2). Als een thoraxdrain geplaatst wordt zult u in principe altijd worden gehospitaliseerd. De behandelkamer bevindt zich op de 5de verdieping (D5 – oudbouw, hospitalisatie longziekten).

U kunt zich daar aan de balie aanmelden op het afgesproken uur, als u in het ziekenhuis ligt wordt u er naartoe gebracht. De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer. De arts en/of verpleegkundige leggen u het onderzoek uit en beantwoorden uw vragen. Vertel uw longarts indien u allergisch bent voor geneesmiddelen of verdovingsmiddelen, of indien u bloedverdunners (Sintrom, Marevan, Marcoumar, Plavix, Ticlid) of spuitjes (Clexane, Fraxiparine of Fraxodi, Innohep) krijgt. Deze medicijnen moeten meestal enkele dagen vooraf gestopt worden teneinde het bloedingsrisico te beperken.

U zult uw bovenlichaam vrij moeten maken, dan wordt u in een comfortabele halfzittende of liggende houding geplaatst. De arts zal de huid ontsmetten en plaatselijk verdoven, dat kan even prikken. Er wordt kiemvrij gewerkt, de arts zal zich omkleden en u met steriele doeken bedekken. U mag deze in geen geval tijdens de procedure verplaatsen. Het flexibele buisje wordt vervolgens tussen de ribben geschoven. Dat kan even onaangenaam voelen, maar kort nadien gaat het weer beter.

Duur van de ingreep

Deze ingreep neemt ongeveer 15-20 minuten in beslag.

Nazorg

Na de plaatsing wordt het buisje vastgehecht aan de huid en wordt een pleister op de insteekplaats gelegd. Er zal altijd nog een longfoto genomen worden om te zien of de positie van het buisje correct is. U wordt nadien terug naar uw kamer gebracht.

Complicaties

Het plaatsen van een thoraxdrain gebeurt altijd op strikte medische indicatie waarbij voor-en nadelen vooraf grondig worden afgewogen. De belangrijkste complicaties zijn lokale pijn op de borstkas na het plaatsen, daarvoor krijgt u indien nodig een pijnstiller. Een zeldzame keer kan er wat bloeding ontstaan, dit wordt dan gestelpt, of zo nodig operatief hersteld. Om besmetting van de borstkas te vermijden wordt kiemvrij gewerkt.

Facturatie

De facturatie gebeurt conform de wettelijke bepalingen gedefinieerd in het nationaal akkoord geneesheren-ziekenfondsen voor 2012 afgesloten op 22/12/2011.

Vragen?

Als u vragen heeft of problemen, kan u deze aan de verpleegster of arts stellen, u kan ons ook altijd bellen. U kan het longartsenteam als volgt bereiken :

  • Van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18.30 uur, via telefoonnr 053-724289.
  • Buiten deze tijden kunt u in geval van nood contact opnemen met de telefooncentrale van het ziekenhuis, telefoon 053-724111 en dan vraagt u naar de dienstdoende longarts.

Pneumologie brochure + IC thoraxdrain