Werkveld

Inhoudstafel
Begeleidingsverpleegkundigen - het Werkveld

Onthaaldagen nieuwe medewerkers

Elke eerste maandag en dinsdag van de maand verwelkomen we de nieuwe medewerkers van het OLV. Op deze onthaaldagen volgen de nieuwe medewerkers een opleidingsprogramma waarin onder andere ziekenhuishygiëne, preventie, noodplanning, kwaliteitsbeleid & patiëntveiligheid en IT aan bod komt. Zorgmedewerkers krijgen ook een scholing rond gebruik van KWS, staalafname, medicatiebeleid en Cybertrack. Deze onthaaldagen worden georganiseerd door HR, in samenwerking met de begeleidingsverpleegkundigen en de verantwoordelijken binnen de verschillende kennisvelden.

Referentiepersonen mentor

Als organisatie streven we naar een professioneel praktijkmodel dat empowerment en gedeelde besluitvorming bevordert in onze professionele kwalitatieve zorgverlening.

Referentiepersonen zijn verpleegkundigen en paramedici met bijzondere expertise binnen een bepaald zorgdomein. Er zijn 5 domeinen: ziekenhuishygiëne, mentoren, kwaliteit & patiëntveiligheid, zorgbeleving en pijn, decubitus & wondzorg.

Vier keer per jaar wordt er een terugkomdag voor mentoren georganiseerd. De inhoud wordt bepaald door alle betrokken partijen zijnde: de referentieverpleegkundigen en - personen zelf en de begeleidingsverpleegkundigen.

Terugkomdagen

In het academiejaar 2022-2023 werken we rond het jaarproject “OLV Community”. De doelstelling van dit project zijn de volgende:

  1. Krachtige leeromgeving realiseren  door samenwerking te bestendigen en kwetsbare schakels te versterken
  2. Verbinding versterken tussen onderwijsinstellingen en het werkveld
    • Gevoel van verbondenheid
    • Objectieve uitkomsten meten

Op 07/10 vond de kick-off van de referentiewerking mentoren plaats. Op deze terugkomdag waren zowel de mentoren als onze partners uit het onderwijsveld aanwezig. Ook de Vlaamse Zorgambassadeur, Candice De Windt, kwam haar visie rond verbinding tussen onderwijs en werkveld delen.

Op de terugkomdag van 06/12 ging de groep aan de slag om concrete antwoorden uit te werken, op de uitdagingen die zich momenteel stellen.

 

14 dec 2022 terugkomdag
Studentenkaart
feedbackwijzer
monitor

Begeleidingsverpleegkunde - terugkomdagen

Domeineigenaar

De rol van de domeineigenaar is adviseren van de referentieverpleegkundigen en ondersteunen van het proces. Voor het domein mentoren wordt de rol opgenomen door de begeleidingsverpleegkundige. Zo leggen we 4x per jaar een overlegmoment vast, de terugkomdagen. Verder nemen we ook deel aan de overkoepelende samenkomsten van de domeineigenaars van de 5 domeinen, gezien communicatie en samenwerking onontbeerlijk is binnen de referentiewerking.

Opleiding zorgkundigen

Jaarlijkse bijscholing

Zorgkundigen dienen elk jaar een permanente vorming van 8 uur te volgen. Deze vorming wordt intern georganiseerd. Zorgkundigen volgen zowel in het voorjaar als in het najaar 4u bijscholing. De onderwerpen worden aan de hand van feedback, van o.a. de zorgkundigen zelf, georganiseerd door de begeleidingsverpleegkundigen. Hiervoor spreken we zowel interne als externe experten aan.

Zorgkundigen dienen zichzelf te registreren voor deze bijscholing, via het gekende platform e-promote.

Pentaplus

Sinds het KB van 27/2/2019 mogen zorgkundigen 5 bijkomende handelingen uitvoeren als een VK, welke gedelegeerd worden door een verpleegkundige. De zorgkundigen moeten daarvoor een bijkomende opleiding volgen. In het OLV is de keuze gemaakt deze opleiding aan te bieden via het digitaal leerplatform PentaPlus.

PentaPlus is een digitaal leerplatform, ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool VIVES en softwareontwikkelaar Infolearn. PentaPlus leert de theorie van de 5 handelingen aan op een interactieve manier. De zorgkundige volgt een twintigtal uren les op het digitale platform. De werknemers krijgen toegang tot 5 modules, één per VK handeling, een eindtest en een stagegedeelte. Na het positief afwerken van zowel de theorie volgt de stage. Deze stage omvat 75 stage-uren en worden, zo mogelijk, gepresteerd op de eigen werkvloer. Na het afronden van theorie en stage behaalt de zorgkundige een attest van slagen.

De rol van de begeleidingsverpleegkundigen binnen deze opleiding bestaat uit het begeleiden van de theoretische lessen. Er worden extra oefenmogelijkheden aangeboden en experten uit het ziekenhuis komen hun kennis delen. Verder nemen de begeleidingsverpleegkundigen de tussentijdse- en eindevaluatie van de stage voor hun rekening.

Jobstudenten-weekendwerkers

Jobstudenten (schoolvakanties) en weekendwerkers worden breed ingezet binnen het zorgdepartement. De begeleidingsverpleegkundigen leiden hen goede banen.

Studenten verpleegkunde, vroedkunde of geneeskunde kunnen solliciteren voor een studentenjob in het zorgdepartement. Indien je afstudeert tijdens het academiejaar 2022-2023, dan is vakantiewerk binnen het OLV ziekenhuis enkel mogelijk als je nadien fulltime verder studeert.

Het takenpakket van de werkstudent is afhankelijk van het studiejaar waarin je zit en kan logistieke en/of zorgkundige en/of verpleegkundige taken bevatten.

Er is vakantiewerk mogelijk op onze twee campussen (Aalst en Asse). Studenten kunnen hun voorkeur doorgeven bij sollicitatie. Wij vragen aan elke jobstudent die bij ons tewerkgesteld wordt om een attest (met betrekking tot het aantal reeds gepresteerde uren) aan te maken via www.studentatwork.be en ons te bezorgen. (OPGELET: Het attest is maar 3 maand geldig van zodra je het hebt afgedrukt).

Project #kiesvoordezorg

Kies voor de zorg biedt aan geïnteresseerde en gemotiveerde mensen de kans een tweede carrière in de zorg te starten. Na het succesvol doorlopen van een selectieprocedure kan je als geselecteerde kandidaat een arbeidsovereenkomst aangaan met een werkgever in de zorgsector. Je start jouw tweede carrière op de schoolbank waar je een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige volgt.

Tijdens de hele opleidingsduur ben je met een arbeidsovereenkomst verbonden aan een werkgever uit het paritair comité voor de gezondheidsdiensten (PC 330) en word je betaald conform de loon-en arbeidsvoorwaarden van toepassing in de sector waar je wordt tewerkgesteld.

Tijdens het schooljaar word je vrijgesteld van prestaties zodat je je ten volle kan concentreren op je studies. Tijdens de schoolvakantie in de zomermaanden word je gedurende enkele weken tewerkgesteld bij de werkgever en neem je je jaarlijks verlof op.

Na de opleiding kan je meteen aan de slag als verpleegkundige. Je arbeidsovereenkomst loopt verder na de opleiding.

Selectievoorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent op het moment van je kandidatuur in dienst bij een werkgever die niet behoort tot het paritair comité voor de gezondheidsdiensten (PC 330) of je werkt als zelfstandige.
  • Je voldoet aan de toegangsvoorwaarden die het onderwijs stelt bij de gekozen opleiding.
  • Je hebt minimum twee jaar werkervaring op het moment van de inschrijving.
  • Slagen in de selectieproeven en weerhouden worden door de Raad van Beheer van het Fonds IFG

(Bron: Intersectoraal Fonds voor de Gezondheidsdiensten (IFG))

Binnen het OLV startten er in academiejaar 2021-2022 15 medewerkers hun opleiding. In 2022-2023 kwamen hier nog 5 medewerkers bij.

Ikgaervoor

“Ik ga ervoor” is een campagne van de Vlaamse overheid - agentschap zorg en gezondheid. Deze campagne heeft als doel mensen te laten kiezen voor een job als verpleegkundige, zorgkundige, opvoeder, kindbegeleider, of  een van de vele andere betekenisvolle en spannende jobs in de zorg.  Geïnteresseerden kunnen een aanvraag doen (via de site “ikgaervoor”) om een “inleefmoment” te beleven bij een organisatie die zich heeft aangesloten (vb. ziekenhuis, kinderdagverblijf, WZC,…)