62.123 dagkliniekcontacten in 2021

dagziekenhuis

Tal van medische diensten zochten na de eerste coronagolf naar mogelijkheden om hun patiënten optimaal te helpen, ondanks de toen geldende restricties op de beschikbare tijd in het operatiekwartier en de beperkte beddencapaciteit. Geholpen door medische innovaties en nieuwe wetenschappelijke inzichten, werden zoveel mogelijk ingrepen in dagkliniek uitgevoerd. Hoewel de capaciteitsbeperkingen die de overheid in 2021 oplegde, minder draconisch waren dan het jaar ervoor, bleven tal van OLV-artsen voor hun patiënten hun toevlucht zoeken tot ingrepen die ook in dagziekenhuis kunnen uitgevoerd worden. Zij waren het voorbije jaar hierin gesterkt door de prille positieve ervaringen die deze aanpak al in 2020 had opgeleverd. Zo bleef ons hartcentrum ook het voorbije jaar de kaart trekken van het Same Day Discharge-concept. Voor een aantal ingrepen in het katheterisatielab werd de processtroom geoptimaliseerd zodat de patiënt slechts één dag in het ziekenhuis moet verblijven voor diagnose én behandeling. Een vergelijkbare aanpak werd tevens voor andere medische disciplines gevolgd. Dit verklaart de stijging van het aantal dagkliniekcontacten in 2021 met 17% ten opzichte van 2020.

Niettemin ligt dit aantal nog steeds 3% onder het peil van 2019. Daarmee wordt nogmaals geïllustreerd dat de impact van covid-19 op de werking van ons ziekenhuis in 2021 nog niet helemaal was uitgevlakt. Ook in 2021 legde de overheid nog steeds capaciteitsbeperkingen op voor het operatiekwartier en de dienst Intensieve zorg, al waren die beduidend minder zwaar dan in 2020.

Gelukkig is de ‘smetvrees’ van vele kankerpatiënten weggeëbd, waardoor ze niet langer hun behandeling in het oncologisch dagziekenhuis onderbraken uit schrik voor covid-19. Uiteraard kunnen zij rekenen op onze medewerkers, die alles in het werk stellen om elke behandeling op de meest veilige manier uit te voeren. De striktere bezoekregeling voor onze dagziekenhuizen was daarbij eveneens essentieel.