Thuisbehandeling van infecties met infuus (OPAT)

Bepaalde patiënten worden tijdens hun opname in het ziekenhuis omwille van  een infectie behandeld met antibiotica/antifungale of antivirale geneesmiddelen via intraveneuze weg. Soms kan deze behandeling na verloop van tijd thuis voortgezet worden, waardoor de patiënt sneller het ziekenhuis kan verlaten.

Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt getracht om zoveel als mogelijk over te schakelen naar geneesmiddelen die oraal (= via de mond) kunnen toegediend worden.

Wanneer de toediening toch nog met een infuus dient te gebeuren, wordt nauwgezet nagegaan of dit thuis kan verder gezet worden, met de nodige ondersteuning voor een thuisverpleegkundige. Het gaat dan om een geneesmiddel dat u reeds in het ziekenhuis kreeg en waarop u goed reageert.

OPAT

OPAT staat voor Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapie, vertaald: ambulante parenterale antimicrobiële therapie.

  • Ambulant staat voor het feit dat de patiënt niet (meer) bent opgenomen in het ziekenhuis. Dit is de zogenaamde thuishospitalisatie.
  • Parenteraal staat voor intraveneuze (in de aders, of de bloedbaan) of intramusculaire (in de spieren) toediening. Momenteel volgt het OLV Ziekenhuis thuismedicatie voor geneesmiddelen die in de bloedbaan worden gebracht met behulp van een infuus.
  • Antimicrobieel staat voor de werking tegen micro-organismen. Dit kunnen zowel bacteriën, virussen als schimmels zijn.

Voordelen

De voordelen hiervan zijn dat u in uw vertrouwde thuisomgeving verder kan genezen. Hierdoor moet u minder lang in het ziekenhuis verblijven en kan u sneller de dagelijkse activiteiten hervatten. Uiteraard zullen er wel met de thuisverpleegkundige bepaalde uren afgesproken worden waarop u thuis moet zijn voor de  toediening van de medicatie. 

Waar haalt u uw geneesmiddel?

Alle geneesmiddelen zullen worden meegegeven via de ziekenhuisapotheek. Bij ontslag uit het ziekenhuis zal u direct een voorraad van het geneesmiddel meekrijgen.

Indien dit geneesmiddel gedurende een periode langer dan twee weken thuis zal toegediend worden, dan zal er in tussentijd nog een consultatie ingepland worden bij uw behandeld arts. Op deze manier kan de therapie geëvalueerd worden. Na deze consultatie zal de patiënt dan in de apotheek van het OLV Ziekenhuis de resterende medicatie kunnen komen ophalen.  

Bewaren van het geneesmiddel

Bijna alle geneesmiddelen moeten worden bewaard op kamertemperatuur: tussen de 15°C en 25°C. Ze dienen bewaard te worden in de originele verpakking en niet in direct zonlicht of dichtbij/op een warmtebron.

Negaban® (=temocilline) is de enige uitzondering: Dit moet in de koelkast bewaard worden. Om ook tijdens het transport naar huis een koele temperatuur te kunnen garanderen krijgt de patiënt dit geneesmiddel mee in een koelbox met koelelementen. Bij thuiskomst kan de patiënt Negaban® dan onmiddellijk in de frigo stockeren.

Hulpmateriaal

Al het nodige hulpmateriaal zoals naalden, spuiten, leidingen,... krijgt de patiënt samen met uw geneesmiddel mee bij ontslag uit het ziekenhuis. Indien de patiënt toch materiaal tekort zou komen, kan hij dit laten weten via de thuisverpleegkundige.

Het geneesmiddel wordt toegediend via een PICC-katheter. PICC is de afkorting voor perifeer ingebrachte centrale katheter. Het is een dun slangetje (katheter) dat via een bloedvat in je bovenarm wordt ingebracht.Deze katheter werd geplaatst tijdens de  opname van de patiënt in het ziekenhuis en kan gedurende de hele therapieduur ter plaatse blijven.
De verpleegkundige krijgt van OLV ook een brief mee met daarin de concrete toedieningsinstructies.

Duurtijd van de thuistherapie

Een thuisverpleegkundige zal één of meerdere malen per dag langskomen, in functie van het type geneesmiddel en de voorschriften van de behandelende arts.

Ook de duur van de behandeling is variabel en zal met de patiënt besproken worden. 

Wat te doen bij problemen?

Bij praktische problemen (zoals onvoldoende materiaal of geneesmiddel) dient de patiënt zich best eerst tot de thuisverpleegkundige te wenden. Indien de patiënt bepaalde ziektesymptomen begint te vertonen zoals koorts, braken, roodheid van de huid rond de katheter, … dient hij zijn huisarts te contacteren. Indien dit niet mogelijk is, gaat hij naar de spoeddienst van een ziekenhuis.

Welke kosten zijn hieraan verbonden?

Sinds 01 juli 2023 zijn alle kosten van de geneesmiddelen rond thuishospitalisatie volledig terugbetaald door de overheid. Dat betekent dat de patiënt ook geen remgeld betaalt voor de geneesmiddelen.

Andere zaken zoals infusen en oplosmiddel vallen hierbuiten. Hierop betaalt de patIent een remgeld, al is de kost hiervan redelijk beperkt. Dit kan wordt echter vaak gedekt door een hospitalisatieverzekering.