Heelkunde bij hoofd- en halstumoren

Hoofd- en halsoncologie, prothesen en implantaten

Fibroscopie en directe laryngoscopie

Dit is een visueel onderzoek van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en het spijsverteringskanaal. De NKO-arts voert dit onderzoek ambulant uit door middel van een fijne soepele endoscoop, uitgerust met een hoge definitie camera waarmee een nauwkeurig onderzoek (beter dan met het blote oog) kan worden uitgevoerd. Foto's en video’s worden rechtstreeks in uw dossier geïntegreerd en zijn raadpleegbaar door het gehele behandelingsteam. Voor gezwellen en letsels achteraan in de keel, kan het nodig zijn om u onder korte narcose (via daghospitalisatie) middels een starre endoscoop te onderzoeken. Via deze weg kunnen dan ook biopsies van het letsel genomen worden.

Reconstructieve heelkunde

Het doel van de reconstructieve heelkunde is om de functie van het verloren gegane weefsel te herstellen. Dit herstel wordt zoveel mogelijk tijdens de zelfde ingreep als het verwijderen van de tumor uitgevoerd. Soms is complex herstel ook nodig bij niet kwaadaardige letsels (osteoradionecrose, trauma aangezicht, goedaardige tumoren).

Nadat de tumor is verwijderd, voeren chirurgen microchirurgische reconstructies uit. Ze voeren transplantaties of zogenaamde "flap"-reconstructies uit, waarbij de eigen weefsels van de patiënt - huid, bot, vet, spieren - worden verwijderd en van het ene deel van het lichaam naar het andere worden verplaatst om het verlies van weefsel als gevolg van de operatie te compenseren (de flappen kunnen regionaal, vrij of micro-anastomose zijn).

Ons team maakt gebruik van op maat gemaakte modellen en anatomische implantaten via 3D-modelling. Hierdoor is een anatomisch correcte reconstructie met sterk verkorte operatietijd mogelijk. (Zie foto)

Naast deze reconstructieve ingrepen wordt ook het plaatsen van tandheelkundige implantaten en prothesen aangeboden.

 

Laserchirurgie van het strottenhoofd

Het belangrijkste doel van deze techniek is om de kanker van de stembanden volledig te verwijderen met behoud van zoveel mogelijk de functies van het strottenhoofd (spreken, slikken en ademen). Endoscopische laserchirurgie gebeurt via de mond in plaats van via een incisie in de nek. De chirurg brengt een endoscoop in, schuift deze door de keel en richt de laser op het te behandelen weefsel. Laserchirurgie bestaat uit het gebruik van een smalle en intense lichtstraal om de kanker te verwijderen, in feite maakt de laser het mogelijk om te snijden, precies zoals een scalpel, voor meer precisie wordt deze operatie gedaan met behulp van een microscoop.

 

Sinusheelkunde

Deze complexe heelkunde wordt gedaan met behulp van een endoscoop via de neusholte indien mogelijk. Soms kan het gezwel enkel via de mond of door de huid worden bereikt.

Bij letsels in contact met de hersenholte, wordt samengewerkt met de dienst Neurochirurgie.

OLV-artsen mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde