Behandeling

Inhoudstafel

Het therapeutisch arsenaal voor hoofd- en halsoncologie omvat: radiotherapie, chemotherapie en chirurgische resectie, of soms een combinatie van deze behandelingen. Voor elke individuele patiënt bepalen we de meest aangewezen strategie. Conform de recentste wetenschappelijke inzichten proberen we voor elk behandeltraject het aantal therapieën uit het beschikbare arsenaal te beperken, maar toch zijn we soms nog verplicht om voor een bepaalde patiënt zowel chemo, bestraling als heelkunde in te schakelen.

Heelkunde (NKO en MKA)

Onze afdeling behandelt kwaadaardige en goedaardige tumoren van het hoofd en de hals.

Tumoren kunnen zich bevinden in:

 •     de mondholte (mond, tong, tandvlees, lippen, gehemelte, onderkaak)
 •     de keelholte (keel, amandelen, basis van de tong)
 •     het strottenhoofd (epiglottis, stembanden)
 •     speekselklieren (parotis, submandibulaire klier)

Onze afdeling behandelt ook huidletsels van het hoofd en de hals, evenals tumoren van de zenuwen en bloedvaten (paragangliomen).

Heelkunde is vaak de voorkeursbehandeling van hoofd-halstumoren (goedaardige tumoren en kwaadaardige hoofd-halskankers). Deze behandeling is over het algemeen bedoeld voor goed omschreven en afgelijnde letsels. Naast het verwijderen van de tumor en het omliggende weefsel, verwijdert de chirurg ook de aangetaste lymfeklieren in de hals.

De hoofd-halsheelkunde heeft een enorme vooruitgang geboekt en maakt het tegenwoordig vaak binnen een enkele operatie mogelijk om de tumor te verwijderen en het verwijderde weefsel te vervangen door eigen weefsel uit de buurt of van verder (flappen).

Klik hier voor meer informatie over

 • fibroscopie en directe laryngoscopie
 • reconstructieve heelkunde
 • laserchirurgie van het strottenhoofd
 • sinusheelkunde

Radiotherapie

U hebt van uw arts vernomen dat u binnenkort met radiotherapie zal starten. Via de aparte titeltjes in het menu verkrijgt u informatie omtrent de bestralingsafdeling, uw behandeling en de mogelijke neveneffecten.

De informatie op deze website kan het persoonlijk overleg met uw arts en met de andere medewerkers van het behandelend team nooit volledig vervangen. Zijn staan altijd open voor een gesprek.

Klik hier voor meer informatie over radiotherapie in hoofd-halsoncologie.

Medicamenteuze behandeling

Bij de behandeling van hoofd-halstumoren wordt een behandeling met chemotherapie en/of immuuntherapie toegepast. Deze wordt toegediend via een infuus. Sommige behandelingen verlopen via dagziekenhuis, andere therapieën zijn enkel mogelijk met een korte hospitalisatie.

Er bestaan verschillende toepassingen van chemo- of immuuntherapie:

 • inductie chemotherapie
 • chemotherapie in combinatie met bestraling
 • palliatieve therapie

Voor meer informatie, klik hier.