Laserchirurgie

urologie dr Schatteman OLV Aalst

Laserchirurgie als veilig alternatief voor een klassieke ingreep

Laserchirurgie kent de jongste jaren een felle opmars bij prostaatingrepen, omdat ze een uitstekend en veilig alternatief biedt voor de klassieke ingrepen.
Laserchirurgie geeft minder bloedverlies, minder complicaties en laat een korter ziekenhuisverblijf toe. Ook de langetermijnresultaten zijn goed.

De klassieke, standaardingreep bij een goedaardige prostaatvergroting is de transurethrale resectie van de prostaat (TURP). Dat is een kijkoperatie via de plasbuis waarbij het vergrote deel van de prostaat (adenoom) wordt afgeschraapt.
Is de prostaat té groot, dan wordt in sommige ziekenhuizen nog gekozen voor een open prostaatoperatie.

Innovatieve laserchirurgie

Het prostaatcentrum van het OLV Ziekenhuis werkt als enige centrum in België al vijf jaar met innovatieve laserchirurgie (Holmium laser) bij goedaardige prostaatvergroting. De laserchirurgie gebeurt met HOLEP (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat).

Voordelen

In vergelijking met de klassieke TUR-operatie biedt HOLEP:

  • een krachtiger urinestraal (uroflowmetrie);
  • minder risico op een 2de operatie door heraangroei van het prostaatweefsel;
  • minder bloedverlies;
  • een kortere kathetertijd;
  • een korter ziekenhuisverblijf.

Een bijkomend voordeel van HOLEP is dat de techniek ook kan worden toegepast bij grotere prostaatvolumes (>100 gram). Als bijwerkingen van de HOLEP-techniek zijn er in de eerste weken na de ingreep soms wat meer irritatieve of prikkelingsklachten van de blaas.
Voor geen enkele techniek ter behandeling van goedaardige prostaatvergroting bestaat zoveel wetenschappelijke evidentie als voor HOLEP.

Laser

Bij HOLEP wordt een 100 watt Holmiumlasertoestel gebruikt, dat de energie opwekt die nodig is om de prostaat te enucleëren.

Fiber

Door middel van de 550 micrometer laserfiber wordt energie van het toestel naar de prostaat overgebracht. Dit gebeurt langs endoscopische weg (via het plaskanaal) door middel van een laserresectoscop of foto van laserfiber en/of resectoscoop.

Enucleatie

Door middel van de laserenergie worden de goedaardige vergrote prostaatkwabben uitgepeld of geënuclieerd naar de blaas toe. Met behulp van de laserfiber worden alle bloedvaatjes zorgvuldig toegebrand.

Morcellatie

In een laatste stap worden de prostaatkwabben, die zich in blaas bevinden door middel van een morcellator vermalen en zo via het plaskanaal verwijderd.