Voedselallergenen

Inhoudstafel
Kruisallergieën - Voedselallergenen - OLV Allergiekliniek

Ongeveer 20% van de kinderen lijdt aan een min of meer ernstige vorm van voedselallergie. Gelukkig is dat bij volwassenen nog maar 2 tot 3%.

Dit wil zeggen dat een kind met een voedselallergie een grote kans heeft om hiervan te genezen.

Primaire voedselallergie

De meest voorkomende voedselallergenen zijn :  

  • Melk van de koe
  • Eieren
  • Noten
  • Tarwe 
  • Soja
  • Vis
  • Schaal- en schelpdieren

Kruisallergie

Veel mensen met een pollenallergie kunnen ook bepaalde voedingsmiddelen niet verdagen. Zij krijgen dan jeuk in de mond of keel bij het eten van deze voedingsmiddelen. Soms treedt ook zwelling van de lippen of de tong op. 

De reden hiervoor is dat de allergenen van bepaalde voedingsmiddelen sterk gelijken op de pollenallergenen. Ons immuunsysteem kan deze niet van elkaar onderscheiden. Het beschouwt daardoor de voedselallergenen ‘verkeerdelijk’ als pollenallergenen.

Deze kruisreactieveallergenen zijn vaak ‘hittelabiel’. Wanneer het voedsel verwarmd wordt, verandert de structuur van het allergeen. Het wordt dan vaak niet meer herkend door de specifieke IgEantistoffen tegen pollen. Deze voedingsmiddelen veroorzaken in rauwe of onverwerkte vorm orale allergie-klachten, maar eens ze opgewarmd zijn, kunnen ze dikwijls wel gegeten worden zonder klachten te geven.