Medicamenteuze behandeling

Inhoudstafel

Naast een lokale behandeling, zoals heelkunde en radiotherapie, bestaat een kankerbehandeling vaak ook uit een systemische behandeling met medicatie. Deze behandeling werkt in op het hele lichaam. De systemische behandeling binnen de behandeling van borstkanker omvat ondermeer: chemotherapie, hormoontherapie en immunotherapie.

Chemotherapie

Chemotherapie is een medische behandeling met geneesmiddelen, ook wel cytostatica genoemd. Deze geneesmiddelen zullen in het lichaam celvermenigvuldigingen tegengaan. In een kankergezwel zijn er immers abnormale cellen aanwezig die zich op een ongecontroleerde wijze vermenigvuldigen. Die kankercellen kunnen hun oorspronkelijke lokalisatie (borst) verlaten om in andere delen van het lichaam te groeien en vermenigvuldigen (bv bot, long, lever). Deze ongecontroleerde deling van cellen afremmen is het doel van chemotherapie. Chemotherapie wordt verspreid via de bloedbaan om zo het hele lichaam te bereiken en woekerende cellen overal in het lichaam te vernietigen.

Hormoontherapie

Zoals normaal borstklierweefsel gevoelig is voor hormonen, zo kan een borsttumor ook hormoongevoelig zijn. Dit betekent dat hormonen die het lichaam aanmaakt de groei van een kankercel stimuleren. Door deze hormonen te blokkeren kan dus een tumor afgeremd worden. Van deze eigenschap wordt frequent gebruik gemaakt bij de behandeling van borstkanker. Niet alle borsttumoren zijn hormoongevoelig. Om deze reden wordt bij elk borstgezwel een test gedaan naar de hormoongevoeligheid.

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een behandeling met medicijnen waarbij het natuurlijke afweersysteem gestimuleerd en gemanipuleerd wordt zodat het kankercellen beter kan doden. Immuuntherapie heeft enkel effect bij bepaalde soorten borstkanker.

Botversterker

Bij bepaalde patiënten wordt bijkomend een botversterker voorgesteld. Die bestaat uit een infuus dat om de 6 maanden wordt toegediend gedurende 3 of 5 jaar. Het doel van deze botversterker is om osteoporose tegen te gaan en de prognose van borstkanker nog verder verbeteren.  

Een botversterker wordt niet vergoed via de mutualiteit, bij sommige hospitalisatieverzekeringen is er wel een terugbetaling voorzien.

Onderzoek van de hartfunctie 

Sommige medicamenteuze behandelingen tegen borstkanker kunnen de pompfunctie van het hart beïnvloeden. Indien aangewezen, stuurt uw oncoloog u door naar de cardioloog om u op te volgen.

Antitumorale thuisbehandeling met Herceptin

Brochures